GKI májusi konjunktúraindex: Stagnáló kilátások és romló kiszámíthatóság

Május hónapban sem a vállalkozások, sem a lakosság kilátásai nem mutattak javulást, sőt a gazdálkodási környezet kiszámíthatósága is romlott az előző hónaphoz képest.

A GKI konjunktúra indexe, amely a vállalati és lakossági kilátásokat összegzi, májusban hibahatáron belül, mindössze 1 ponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A vállalkozói szektorban a bizalmi index, mely a konjunktúra-mutató egyik eleme, tavaly július óta csak minimálisan ingadozik, és májusban is csupán 1 ponttal esett vissza az előző hónaphoz képest. Az építőipari cégek azonban 3 pontos emelkedést könyvelhettek el, ahol a rendelésállományok és a foglalkoztatási várakozások is javultak.

A kereskedelemben a helyzet változatlan maradt, bár az előző három hónap üzletmenetével kapcsolatos elégedettség csökkent, a következő három hónapra vonatkozó megrendelések tekintetében már pozitívabbak a várakozások. Az iparban és az üzleti szolgáltatások területén a kilátások enyhén romlottak, 1-2 ponttal. A saját termelésű készletek megítélése javult, viszont a következő három hónap termelési kilátásai romlottak. A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése kedvezőtlenebb lett, a forgalmi várakozások azonban szinte változatlanok maradtak. A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága májusban enyhén javult, az áremelési tervek viszont jelentősen, hat havi mélypontra estek.

A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest. A GKI fogyasztói bizalmi indexe, a januári-februári jelentős kilengés után májusra megnyugodott, és csak hibahatáron belül változott. A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozóan a saját és az ország gazdasági helyzetét enyhén javulónak látja, az elmúlt évben tapasztalt saját pénzügyi helyzetét pedig változatlannak értékeli. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése kissé romlott, az inflációs várakozások némileg emelkedtek, és a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.