Nem várt "mellékhatás": Fogyókúrás gyógyszerek és a megnövekedett terhességek

A Wegovy és Ozempic fogyókúrás gyógyszerek használata során egyre több nő számol be váratlan terhességről, ami felveti a termékenység növekedésének lehetőségét.

A semaglutid hatóanyagot tartalmazó Wegovy és Ozempic gyógyszerek a GLP-1 hormon hatását utánozzák, ezáltal növelik az inzulin termelést, lassítják az emésztést és csökkentik az étvágyat, így elősegítik a fogyást. Azonban a gyógyszerek használata során megnőtt a terhességek száma, ami arra utalhat, hogy befolyásolhatják a termékenységet.

Dr. Karin Hammarberg kutatásai szerint az elhízott nőknél gyakori a rendszertelen vagy hiányzó ovuláció, ami a fogyással normalizálódhat, így növelheti a termékenységet. Jelenleg vizsgálatok folynak annak érdekében, hogy megállapítsák, a semaglutid képes-e javítani az ovulációt elhízott és PCOS-ben szenvedő nőknél.

A gyógyszergyártó Novo Nordisk szerint terhesség esetén vagy annak szándékakor nem ajánlott a gyógyszerek alkalmazása, mivel állatkísérletek során felmerült a magzati rendellenességek kockázata is. Emellett további vizsgálatok szükségesek annak megerősítéséhez, hogy a gyógyszerek terhes nők számára biztonságosan alkalmazhatók-e.

Néhány esetben előfordulhatott teherbeesés hormonális fogamzásgátlás mellett is, ami arra utalhat, hogy bizonyos mellékhatások, mint például a hasmenés, befolyásolhatják az orális fogamzásgátlók felszívódását. Ezért ajánlott extra óvintézkedéseket tenni, például óvszer vagy spirál használata mellett dönthetnek azok a nők, akik ezen gyógyszereket szedik és nem terveznek terhességet.