Karembeu családtagjai az új-kaledóniai erőszakhullám áldozatai

A világ- és Európa-bajnok francia labdarúgó, Christian Karembeu megerősítette, hogy unokahúga és unokaöccse is az Új-Kaledónián történt véres zavargások áldozataivá váltak.

Christian Karembeu, aki a francia labdarúgó-válogatottal 1998-ban világbajnoki, majd 2000-ben Európa-bajnoki címet szerzett, nyilatkozatában elmondta, hogy az Új-Kaledónián végigsöprő erőszakhullám következtében elveszítette két rokonát. A Zinédine Zidane vezette csapat egykori tagja szerint az unokahúga és az unokaöccse is az erőszak áldozata lett.

Az Új-Kaledónián, ahol a világbajnok futballista született, a zavargások során összesen hét ember vesztette életét. A konfliktus akkor robbant ki, amikor a francia kormány szavazati jogot adott azoknak a lakosoknak, akik legalább tíz éve élnek a területen, amit az őslakosok a központi befolyás növelésének próbálkozásaként értékeltek.

A helyzet kezelése érdekében a központi kormányzat jelentős csendőri erősítést küldött a térségbe.

Karembeu az Europe 1-nek adott interjújában beszélt a tragédiáról: "Elvesztettem két családtagomat. Ezért vagyok csendes, gyászolok. A családomból két embert fejbe lőttek. Remélem, hogy alapos nyomozás indul a gyilkosságok ügyében" – fejtette ki a Real Madrid korábbi játékosa.

A világbajnok 17 éves korában hagyta el szülőhazáját, és költözött Franciaországba, mivel úgy érezte, csak Európában van esélye arra, hogy profi labdarúgóvá váljon. Karembeu azóta sem felejtette el gyökereit, és a mai napig jelentős összegekkel támogatja Új-Kaledónia tehetséges fiatal labdarúgóit.