Bőnyi késelés: a gyanúsított kislány továbbra is javítóintézetben marad

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája úgy döntött, hogy a bőnyi általános iskolában történt késelés gyanúsítottjának letartóztatását legfeljebb további három hónapra meghosszabbítja.

A Győri Törvényszék közleménye szerint a döntés értelmében a kislány a tárgyalás előkészítése során hozott elsőfokú bírósági határozatig maradhat letartóztatásban, de ez a periódus nem haladhatja meg a három hónapot.

Korábbi beszámolók alapján a tragikus esemény április 29-én történt, amikor egy 12 éves hatodikos kislány a reggeli tanóra végén egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel szívtájékon szúrta meg osztálytársát. Az áldozatot mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba. A támadó kislányról kiderült, hogy listát készített, melyen osztálytársai nevei szerepeltek, piros és zöld jelölésekkel ellátva, attól függően, hogy kiket akart megölni, illetve kiket nem. A megszúrt diák azóta már túl van az életveszélyen, míg a gyanúsítottat április végén letartóztatták és javítóintézetbe helyezték.

A bíróság az ügyészi indítványt követve indokoltnak találta a letartóztatás meghosszabbítását, mivel a nyomozás még folyamatban van, és fennáll a veszélye annak, hogy a kislány szabadlábon befolyásolhatná a tanúkat, ezzel akadályozva a bizonyítási eljárást. A bíróság kiemelte a bűnismétlés veszélyét is, figyelembe véve a gyanúsítottnál talált listát és a tett tervezettségét.

A kriminológus szakértő szerint egy gyermek akkor fordul erőszakos eszközhöz, ha az indulatkezelést a felnőttektől tanulta meg, vagy ha nem érzi magát biztonságban, és ezért védekező, illetve támadó pozícióba kényszerül. A bőnyi késeléshez hasonló esetek megelőzéséről és a szülői felelősség kérdéséről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Az elkövető a rendőrség szerint halállistát vezetett az osztálytársairól, ezen a megszúrt lány kilencéves öccse is rajta volt. A bíróság a fogvatartást a gyanúsított életkorára figyelemmel továbbra is javítóintézetben rendelte végrehajtani. A bíróság határozatát azzal indokolta, hogy az eljárás során még további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges, és fennáll a bűnismétlés veszélye.