Benedek Szabolcs új könyve: a Beatles és egy közép-európai rajongó története

Benedek Szabolcs legújabb könyve, a Nothing is Real, egy közép-európai Beatles-rajongó életét meséli el, és a szerző szerint a Beatles zenéje még ma is lázadás a mindennapok ellen.

A Nothing is Real nem egy hagyományos Beatles-könyv, hanem egy fiktív rajongó története, amely a közép-európai, különösen a magyarországi rajongást helyezi középpontba. A könyv előképei között említhető Nick Hornby popregényei és Egressy Zoli Lila csík, fehér csík című műve is. A szerző a Beatles együttesről és történetéről is ír, de a rajongásra helyezi a hangsúlyt.

Benedek Szabolcs szerint a Beatlesről már ismert információk mellett is lehet újat mondani, például a Mark Lewisohn által megírt monumentális Beatles-monográfia vagy Peter Jackson dokusorozata révén. Az új remixek és korábban nem hivatalosan megjelent felvételek is érdekessé teszik a témát.

A szerző személyes Beatles-ősélménye a '80-as évekbeli rádióműsorok és az Ungvári Tamás-féle Beatles bibliá volt. A Nothing is Real szerelmi történetbe ágyazza a Beatlesszel kapcsolatos információkat, és a kerettörténet, valamint a zenekarról szóló sztorik összekapcsolódása adja a regény gerincét.

A regényben a Beatles dalok időrendi sorrend nélkül, asszociációszerűen kapcsolódnak a főszálhoz. A szerző a személyes ízlését követve választotta ki a dalokat, amelyek a zenekar sokszínűségét mutatják be.

A szerelmi történetet monológ formájában írta meg, és bár szeret dialógusokat írni, ebben a műben egyetlen narrátor beszéli végig a történetet. A szerző számára ez egy új hang kipróbálását jelentette.

A Nothing is Real közérzetregényként is olvasható, amely a mai "káeurópai" miliő lenyomatát is tartalmazza. Az elbeszélő a Beatles zenéjébe menekül a világ problémái elől, és a regény azt is bemutatja, hogy a Beatles hallgatása miért jelenthet lázadást a mindennapok ellen.

Benedek Szabolcs hisz a zene terápiás hatásában, és úgy véli, hogy a Beatles zenéje pozitív hatással lehet a hangulatra. A szerző szerint a Beatles zenéje még mindig lázadást jelent a mindennapok ellen.

A regényben említett más alkotók, mint például Hajnóczy Péter és Esterházy Péter, segítenek az elbeszélőt a magyarországi miliőbe helyezni.

Benedek Szabolcs, aki rendszeresen publikál novellákat és kritikákat, és állandó szerzője a Telextárcáknak, a rendszerességet tartja az írói termékenység titkának. A naponta írt két-három oldal éves szinten jelentős mennyiségű művet eredményezhet.

Végül a szerző, mint szenvedélyes Honvéd-szurkoló, sztoikus nyugalommal követi a kispesti futballcsapat másodosztályban való vergődését. A meccsekre járás számára nosztalgiautazás, amely régi emlékeket idéz fel.

A Ballada egy csapatról című könyvében a '86-os mexikói világbajnokságon szereplő válogatottról írt, és párhuzamot lát a Mezey-féle csapat és Marco Rossi jelenlegi, Európa-bajnokságra készülő válogatottja között. Mindkét csapat egy nem túl erős közegből nőtt ki, és a szövetségi kapitány személyisége és tudása fontos szerepet játszik az eredményekben.