„Nem értem, hogy dőlt be, pedig amúgy okos”: Így üthetik ki önnél is a racionális gondolkodást a netes csalók

A pszichológiai ismeretek birtokában az internetes csalók képesek arra, hogy még a művelt és intelligens embereket is átverjék, kihasználva az emberi ösztönöket és érzelmeket.

Az internetes csalók számos módszert alkalmaznak az adatok és pénz megszerzésére, kihasználva az online tér arctalanságát és névtelenségét. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023-ban naponta átlagosan 50 magyar esett áldozatul, összesen 23 milliárd forint kárt okozva, ami jelentős növekedést mutat az előző évhez képest.

A csalók között is vannak különbségek; vannak, akik folyamatosan fejlesztik pszichológiai tudásukat, hogy hatékonyabban tudjanak manipulálni. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a csalók kifinomult pszichológiai technikákat alkalmaznak, legyen szó banki csalásról vagy a Facebookon elkövetett átverésről.

Az érzelmi presszió kihasználása is gyakori módszer. Mike Johnstone, az Edith Cowan Egyetem tudósa szerint a csalók célja, hogy impulzív döntésre kényszerítsék az áldozatot, kihasználva az emberi sebezhetőségeket.

A gyorsaság is fontos tényező a csalásoknál, különösen a Facebook Marketplace-en, ahol a csalók gyorsan reagálnak a friss hirdetésekre, és próbálják megszerezni az eladók bankszámlaadatait. A Vinted használt ruhák és kiegészítők piacterén pedig a tapasztalatlan, frissen regisztrált felhasználók a célpontok.

A védekezés egyik módja az edukáció és a pszichológiai trükkök megismerése. Ha az emberek tisztában vannak a manipulációs technikákkal, akkor nehezebben válnak áldozattá.