Az LMP nem működik együtt a baloldali összefogással az I. kerületben

Kovács László György, az LMP kerületi képviselője szerint az I. kerületi polgármester, V. Naszályi Márta hatalmát saját szabályai szerint gyakorolja, és nem ismeri el a kompromisszumokat.

Kovács László György elmondása szerint a 2019-es önkormányzati választások idején az ellenzéki pártok közötti összefogásra pozitív volt a hangulat, amelynek kereteit V. Naszályi Márta határozta meg az I. kerületben. A LMP-s politikus szerint a kerület fejlődésével kapcsolatban számos ígéret hangzott el, de a legfontosabb ügyekben, mint például a közparkok felújítása, a turistabuszok parkolásának megoldása és a műemléki környezetben lévő lakások tulajdonba adása, 2022-ig nem történt változás.

Kovács hozzátette, hogy a pandémia idején a koalíciós képviselők megtapasztalhatták, hogyan gyakorolja a hatalmat a polgármester. A képviselő szerint V. Naszályi figyelmen kívül hagyta a koalíciós képviselők javaslatait, és bár ígéreteket tett a változtatásra, ezeket soha nem tartotta be. Kovács szerint a polgármester fenyegetésekkel és zsarolással reagált azokra, akik ellent mondtak neki.

„Miután 2022 őszén elvesztette a testületben a többségét a polgármester, néhány fontos dologban tudtunk változtatni az önkormányzat döntési gyakorlatában, ezekkel én is egyetértettem. Megszavaztam egyebek mellett a fideszes Gulyás Gergely Kristóf előterjesztését az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítására, valamint a műemléklakások hasznosításával kapcsolatos javaslatokat. Mindezek után érthető, hogy nem kívánok együttműködni a baloldali »összefogással« az I. kerületben” – jegyezte meg Kovács.

Az I. kerület Fidesz-frakciója szerint V. Naszályi Márta 55 millió forintos kárt okozott a kerületnek, amikor a baloldali többségű önkormányzat áron alul és pályáztatás nélkül adott ki egy Szentháromság téri pavilont, majd ezt a szerződést többször is meghosszabbította. Jobboldali többségűvé válás után a képviselő-testület továbbra is meghosszabbította a bérleti szerződést, változatlan feltételek mellett.