Az EU segítségével ülhet le tárgyalni Oroszország és Ukrajna?

Az Európai Unió külügyminiszterei Svájcban tartandó ukrajnai békecsúcs előkészítése céljából ültek össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne előmozdítani a békefolyamatot, amelynek következő állomása egy őszi szaúd-arábiai találkozó lehet Oroszország részvételével.

Az Európai Unió a június 15-16-ai békecsúcsra készül Svájcban, ahol a háború „igazságos és tartós” lezárását célozzák meg, és ahol elsősorban állam- és kormányfők részvételét várják. A békecsúcsot Ukrajna kérésére szervezik, és Svájc május elején már 160 delegációnak küldött meghívót. Az EU külügyminiszterei a konferencia előtt konzultáltak arról, hogyan lehetne eljutni a júniusi eseménytől egy lehetséges őszi, Szaúd-Arábiában tartandó találkozóig, amelyen Oroszország is részt venne.

A svájci külügyminisztérium szerint fontos, hogy Oroszországot is bevonják a békefolyamatba, és a svájci kormány nyitott volt arra, hogy meghívják Moszkva küldötteit is. Azonban Oroszország jelezte, hogy nem kíván részt venni a csúcstalálkozón, mivel Svájcot nem tekintik semleges közvetítőnek, miután csatlakozott az ország ellen bevezetett európai uniós szankciókhoz.

A Bloomberg információi szerint a konferencián nem lesz jelen Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Joe Biden amerikai elnök sem, aki egy adománygyűjtő kampányesemény miatt nem vesz részt az eseményen. Kína és Brazília egy olyan békekonferencia megszervezését szorgalmazza, amelyet mind Ukrajna, mind Oroszország elfogadna, és Kína egy magasrangú tisztviselőt küldhet Svájcba, míg Brazília és India fiatal tisztviselőkkel képviseltetné magát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Bident és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a csúcstalálkozón, és „mutassák meg vezető szerepüket a béke előmozdításában”. A békecsúcson Ukrajna 10 pontos béketerve lesz a középpontban, amely a megszállt területekről az orosz csapatok teljes kivonását követeli. Eddig mintegy 80 ország erősítette meg részvételét.

Több orosz tisztviselő múlt héten arról beszélt, hogy Oroszország hajlandó lenne tűzszüneti tárgyalást kezdeni Ukrajnával a jelenlegi frontvonalak mentén, de hozzátették, hogy az orosz elnök kész folytatni a harcot, ha „Kijev és a Nyugat” nem válaszol neki. Ukrajna azonban nem hisz az ilyen kijelentéseknek, és Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes szerint Putyin csak időt próbál nyerni, és megkísérli lelassítani a NATO, az USA és az Európai Unió támogatását.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint Oroszország csak abban az esetben kötne tűzszünetet, ha az eddig elfoglalt területek orosz kézben maradnának, így ezeket az értesüléseket maximum tűzszüneti feltételként lehet kezelni.