Idén is kiemelt figyelmet kap az augusztus 20-i tűzijáték

A kormány az idei évben is jelentős összeget szán az augusztus 20-i államalapítás ünnepének megünneplésére, amely Európa egyik legnagyobb tűzijátékát ígéri a magyaroknak. Az ünnepi események szervezésére Balásy Gyula cégei, a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kapnak megbízást, nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer forintos keretszerződés keretében, amely bruttó értéken 2 milliárd 390,5 millió forintot tesz ki.

Az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. által március 11-én aláírt szerződés alapján a teljes összeg 70 százalékára vállaltak lehívási kötelezettséget, a maradék rész opcionális. Balásy Gyula korábban főként a kormány kommunikációs megbízásait látta el, többek között plakátkampányok és nemzeti konzultációk formájában, amelyekre tavaly összesen 85 milliárd forintot költöttek.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. megkeresésére a Nemzeti Kommunikációs Hivatal válasza szerint az eljárásokról, beleértve a tűzijátékra és a Szent István napokra vonatkozó közbeszerzési eljárásokat, a törvényi előírásoknak megfelelően közzéteszik a szerződéses adatokat.

Balásy cégei további húsz megbízást is nyertek el különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében, összértékük nettó 7 milliárd 727,5 millió forint, bruttóban pedig 9 milliárd 813 millió forint. A tavalyi tűzijáték költségei nettó 1,4 milliárd forintot tettek ki, míg a kísérő ünnepségsorozatra több mint nettó 10 milliárd forintos szerződést kötöttek. A mostani összeg nettóértékben majd félmilliárddal több, mint amennyi a tavalyi volt.

Balásy Gyula a kormányzati alkalmazottak körében a mindenható Excel-táblázatáról is ismert, amely a cégektől megrendelhető szolgáltatásokat és azok árait tartalmazza a csokiszökőkúttól az ökörsütésen át az élvonalbeli könnyűzenei világsztár leszerződtetéséig bezárólag. Utóbbi egyébként nem kerül többe potom ötmilliárd forintnál.

Balásy cégeivel kapcsolatban visszatérő vád a túlárazás, korábban már Magyar Péter is tett olyan kijelentést, hogy a Diákhitel Központ vezetőjeként arra utasították, hogy túlárazott szerződéseket kössön Balásy érdekeltségébe tartozó vállalkozásokkal. Magyar közlése, valamint a fentebb ismertetett Excel-táblázat nyilvánosságra kerülését követően a túlárazások miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is eljárást indított. Ennek előzménye, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. A Balásy-féle Lounge Group viszont állítja: cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabálynak is.