Eurós nyugdíjpénz is összejöhet, magyar állami támogatással

Sokan álmodoznak arról, hogy nyugdíjas éveiket a mediterrán országokban, például Spanyolországban töltik, és a G7 elemzése szerint ez már az átlagnyugdíjból is megvalósítható lehet. A szakértők segítségével készült elemzés rávilágít, hogy a nyugdíjtervek pénzügyi előkészítése során milyen lehetőségek és kockázatok merülhetnek fel.

A magyar pénzügyi szolgáltatók kínálatában már elérhetőek az euró alapú nyugdíjbiztosítások, amelyekbe nem szükséges euróban befizetni, hiszen a forintos jövedelemből is lehetőség van megtakarítani, a biztosító pedig euróban tartja nyilván és fizeti ki a megtakarítást. Ráadásul a magyar állam adójóváírással támogatja az eurós nyugdíjbiztosításokat: az éves befizetések 20 százalékát, de legfeljebb 130 ezer forintot visszaigényelhetnek azok, akik euróban spórolnak nyugdíjas éveikre, így növelve megtakarításaikat.

A nyugdíjcélú megtakarítások közül kizárólag a nyugdíjbiztosítás indítható eurós megtakarításként, mivel a nyugdíj előtakarékossági számlák (nyesz) és az önkéntes nyugdíjpénztárak csak forintban fogadhatnak befizetéseket a jelenlegi jogszabályok szerint.

Az Európai Bizottság által 2021-re kidolgozott Páneurópai Személyes Nyugdíjtermék (PEPP) további lehetőséget kínálhat azoknak, akik Európa más részein képzelik el időskori éveiket. A PEPP célja egy egységes megtakarítási forma létrehozása, amelyet az EU bármely állampolgára elindíthat, és könnyen mozgatható az unió területén belül. Jelenleg ez a termék csak négy országban – Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Horvátországban – és egyetlen szolgáltatónál érhető el.