A verőcei hajóbaleset és a Hableány-per aktualitásai

A verőcei hajóbaleset vizsgálata jelenleg is zajlik, ahol a kapitány felelőssége és a túlélő vallomása döntő jelentőségű lehet. A dunai vízirendészet gyors és hatékony intézkedése kiemelkedő volt az események során. A Hableány-per hosszú ideje tartó elhúzódása és a Nemzeti Színházban történt baleset körülményei is terítékre kerültek a Kibeszélő című műsorban, ahol Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési szakjogász volt a vendég.

A verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője, egy olasz fiatalember, aki idővel fontos tanúvá válhat a perben, eddig még nem tett vallomást. A baleset körülményeit és a kapitány felelősségét vizsgálják, ahol a szállodahajó utasainak tanúvallomásai is meghatározóak lehetnek. Korábban a Hableány balesetében a Viking Sigyn utasainak felvételei is fontos bizonyítékokként szolgáltak.

A Heidelberg kapitánya, aki a verőcei baleset idején vezette a szállodahajót, valószínűleg nem észlelte a motorcsónakot, különben azonnal megállt volna. A szakértők szerint a becsapódást észre kellett volna venni és megfelelően reagálni rá.

A magyar vízirendőrség gyorsan reagált, és még magyar területen megállították a szállodahajót, elkerülve így a nemzetközi jogi bonyodalmakat. A kapitány először őrizetbe vételre került, majd házi őrizetbe helyezték, hogy ne tudjon elrejtőzni vagy elszökni az országból.

A Hableány-per már öt éve húzódik, ahol a Viking kapitányát első fokon öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, de felmentették a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól. Az ügyészség fellebbezett, így a másodfokú eljárás folyamatban van.

A Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia előadásán történt balesetben Horváth Lajos Ottó és Szászi Júlia súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház elismeri a kártérítési felelősséget, és az ügy hamarosan lezárulhat.

A beszélgetés során felmerült kérdések között szerepelt a vízibaleseteknél történő sebességmegállapítás, a vizsgálatokat végző szakértők szerepe, a kényszerintézkedések megyénkénti eltérései, a verőcei baleset túlélőjének hallgatása, valamint a Nemzeti Színházban történt baleset körülményei.