Kardszárnyú delfinek rejtélyes hajótámadásai

Egy tengerbiológus szerint megfejtette a Gibraltári-szoros térségében élő kardszárnyú delfinek hajók elleni támadásainak okát, amelyeket 2020 májusa óta közel 700 alkalommal dokumentáltak. Az Ibériai-félsziget környékén a hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki az állatok miatt, és volt olyan eset is, amikor egy érintett jacht elsüllyedt.

A szakértők régóta sejtik, hogy a kardszárnyú delfinek egymástól tanulják meg a viselkedési mintákat, ami nem meglepő, tekintettel az állatok magas intelligenciájára és társas természetére. Egyes elméletek szerint a zsákmányért folytatott versengés, más vélemények szerint korábbi sérülések állhatnak a hajók elleni agresszió hátterében.

Alex Zerbini, a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság tudományos bizottságának elnöke és egy spanyol-portugál munkacsoport tagja úgy véli, hogy a támadások egy új, cél nélküli „kulturális hagyomány” részei lehetnek. Ez azt jelentheti, hogy az állatok egyszerűen egy új szokást követnek.

A kardszárnyú delfinek különböző populációi gyakran különféle táplálkozási specializációkat fejlesztenek ki, amelyeket kulturális átörökítéssel tartanak fenn. Az ökotípusok jellemzően eltérő tartós viselkedési hagyományokkal rendelkeznek, amelyek az adott táplálkozási szokásaikhoz kapcsolódnak. Zerbini szerint egyes populációk időnként szokatlan és átmeneti viselkedési „hóbortokat” és egyéb sajátosságokat alakíthatnak ki, amelyeknek nincs nyilvánvaló adaptációs célja.

A faj korábbi különös szokásai között szerepel, hogy 1987-ben a Csendes-óceán déli részén élő példányok döglött lazacot egyensúlyoztak a fejükön. Ez a viselkedés fiatal egyedeknél jelent meg először, és nem volt világos, mi lehetett a célja. A szokás idővel eltűnt, de 2008-ban ismét megfigyelhetővé vált egy ideig.

Az Ibériai-félsziget környékén a támadásokat többnyire fiatal állatok követik el. A beszámolók szerint a delfinek lassan közelednek a hajók felé, és úgy tűnik, mintha orrukkal finoman megütögetnék a kormánylapátot. Zerbini szerint ilyenkor az agresszivitás jelei nem mutatkoznak, és a jachtok nem minden esetben sérülnek meg.

Lehetséges, hogy a furcsa viselkedés idővel eltűnik, majd újra megjelenik. Zerbini hangsúlyozza, hogy az állatok inkább játékos természetűek, és nem szándékosan okoznak kárt.