A szárazföldi szörf hódít az olimpián is

A gördeszkázás, amely még nincs százéves, már az olimpián is bemutatkozott, és az idei párizsi játékokon is helyet kap a sportág, ahol a kvalifikáció még folyamatban van.

A gördeszkázás története az 1940-es évek végére, az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor a kaliforniai szörfösök a szárazföldön kerestek alternatívát a szörfözésre, és létrehozták a gördeszka kezdetleges változatát. Az 1960-as években kezdődött a sportág első kereskedelmi fellendülése, de a biztonsági aggályok és a deszkatervezési innováció hiánya miatt az érdeklődés hamar alábbhagyott. A poliuretán kerekek és a kicktail feltalálása az 1970-es években újraélesztette a sportot, és megjelentek az első gördeszkaparkok is.

A Zephyr Team, vagyis a Z-Boys, egy kaliforniai szörfös csoport, az 1970-es években forradalmasította a gördeszkázást agresszív, szörf ihlette stílusukkal. Az 1980-as években az utcai gördeszkázás és olyan neves képviselői, mint Rodney Mullen és Tony Hawk, újabb fellendülést hoztak a sportnak. A gördeszkázás a 1990-es években és a 2000-es évek elején globális jelenséggé vált, az X Games pedig jelentős platformot biztosított a sportolóknak.

Tony Hawk, aki az elsők között végrehajtotta a 900-as trükköt, és a „Tony Hawk's Pro Skater” videojáték-franchise-ával is hozzájárult a sport népszerűsítéséhez.

Az olimpiai programba való bekerülés a sportág számára jelentős mérföldkő volt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2000-es években kezdte el modernizálni a játékokat, és a gördeszkázás 2016-ban került be a tokiói olimpia programjába. A tokiói játékokon az utcai és a parkos gördeszkázás szerepelt, és a sportág olimpiai debütálása a nagyközönség számára is bemutatta a gördeszkázás atletikusságát és kreativitását.

A gördeszkázás olimpiai szereplése hozzájárult a sportág további legitimálásához és fejlődéséhez, és a sportolók számára nagyobb elismerést és támogatást biztosított. A párizsi olimpián is részt vesznek a gördeszka világ legjobbjai, a kvalifikációs torna első fordulóját Sanghajban tartották, a második forduló pedig a budapesti Ludovika Campuson lesz megrendezve. A rendezvény ingyenes belépést kínál, és az érdeklődők kipróbálhatják az utcai sportágakat, mint a BMX freestyle kerékpár, sportmászás, brék és gördeszka, a szükséges felszerelést a szervezők biztosítják.