A Szerencsejáték Zrt. rekordbevételről számolt be

A Szerencsejáték Zrt. 2023-as üzleti évében majdnem elérte az ezer milliárd forintos árbevételt, a sportfogadás, a számsorsjátékok és a sorsjegyek terén egyaránt két számjegyű növekedést mutatva.

A társaság elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea a Portfolio-nak adott interjúban elárulta, hogy a sportfogadás 13 százalékkal, a sorsjegyek 14 százalékkal, míg a számsorsjátékok 15 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ami nemzetközi összevetésben is kiemelkedőnek számít. A Szerencsejáték Zrt. 2023-ban 19,1%-os növekedéssel 980 milliárd forintos árbevételt ért el, a tiszta játékbevétel pedig 14%-kal 276 milliárd forintra nőtt. A cég naponta közel 2 milliárd forintot fizet ki a játékosoknak, ami az árbevétel 72%-át teszi ki.

A közösségi hozzájárulások tekintetében is rekordot döntött a társaság, 170 milliárd forintot fizetve be a központi költségvetésbe, ami 14,9%-kal haladja meg a 2022-es értéket. A játékoskártyás bázis is növekedett, már 1,1 millió főt meghaladva, a cél pedig a 2 millió fős bázis elérése.

Az elmúlt 10 évben a Szerencsejáték Zrt. árbevételét megnégyszerezte, a Covid utáni időszakban pedig új digitális termékek bevezetésével és belső folyamatok megújításával duplázta meg. A bevétel 59,1%-a a sportfogadásból, 21%-a a számsorsjátékokból, míg 19,9%-a a sorsjegyekből származik.

A sportfogadás terén az új ügyfelek folyamatos megjelenése és a játékkedv növekedése figyelhető meg, köszönhetően a megújult TippmixPro platformnak és az újításoknak. Az online sportfogadás piacán is változások történtek, a szürke zónában játszó szereplők többnyire kiestek, és új versenytárs jelent meg a legális piacon.

A fizikai hálózat továbbra is meghatározó szerepet tölt be, az árbevétel 70%-a és a tiszta játékbevétel 84%-a itt keletkezik. Ugyanakkor a digitális megoldások is előretörnek, az elmúlt 10 évben a digitális csatornákon a növekedési ütem 40%-os volt.

A kaparós sorsjegyek terén a Szerencsejáték Zrt. új sorsjegycsaládokat indít, és a nem állandó sorsjegy portfólióját is megújítja. A társaság fejlesztési tervei között szerepel egy új sorsjegy bevezetése az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen, valamint a Napi Mázli nevű új termék, amely már túlteljesítette a terveket. A jövőben a Szerencsejáték Zrt. a digitális fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet, és a partnerei, beszállítói között kiemelten kezeli a hazai vállalkozásokat.

A tavalyi évben a nagy lottónyeremény-halmozódások is hozzájárultak a rekordbevételhez, amelyek 4 milliárd forint fölött már a lottóturizmust is beindították. A sportfogadások egyre népszerűbbek, az elmúlt 10 évben a sportfogadásból származó bevétel részaránya 30 százalékról megemelkedett közel 60 százalékra. A főnyeremények halmozódása meghatározó tényező a számsorsjátékok bevételei tekintetében, ahol a jackpot nagyságának hatásai jelentősen befolyásolják a játékkedvet és a játékosok számát. 2023-ban áprilisban egy kiemelkedő, 4,57 milliárd forintos jackpotot húztak ki, és ezt követően hamar elindult egy újabb halmozódás, amely 2024 februárjában minden idők legmagasabb Ötöslottó jackpotjához vezetett, több mint 6 és fél milliárd forint értékben.

Mager Andrea elnök-vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a nagynyertesekkel sem személyesen, sem írásban nem találkozik, és a nyereményeket hazai bankszámlára utalják, ami a magyar bankrendszer kiváló teljesítését mutatja. A Szerencsejáték Zrt. 2024-ben megnyitja a MOM Parkban az új típusú üzletét, amely a jövő lottózója lesz, és a trendeknek megfelelően frissítik az értékesítési modellt, miközben továbbra is fontosnak tartják a fizikai hálózatot.