Nők40 nyugdíj: így érdemes időzíteni, ha jót akar

A Nők40 nyugdíj igénylésének időzítése sokak számára okoz dilemmát, Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíjguru.hu oldalon oszt meg tanácsokat azoknak, akik jogosultak a kedvezményes nyugellátásra.

Amint egy hölgy teljesíti a Nők40 nyugdíj feltételeit, több szempontot is mérlegelnie kell az igénylés időzítésével kapcsolatban. Ha nincs munkája, nem megfelelő a munkahelye, a munkáltatója nem kívánja tovább foglalkoztatni, egészségi állapota törékeny, vagy inkább a családjával és saját kiteljesedésével foglalkozna, akkor célszerű azonnal igénybe venni a nyugdíjat. Ugyanakkor, ha jó a munkahelye és tovább kíván dolgozni, akkor is érdemes lehet azonnal nyugdíjba menni, hiszen így járulékmentessé válik a nyugdíj melletti keresete, és a munkáltatója is mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetése alól.

Sokan attól tartanak, hogy a jövőben szigorodhatnak a Nők40 nyugdíj feltételei, ezért igyekeznek minél előbb igénybe venni a nyugellátást. A nyugdíjkorhatár emelkedése miatt felmerülhet, hogy a jelenlegi 40 évi jogosító idő helyett a jövőben 43 évre is emelkedhet a minimális időkövetelmény.

A közszférában dolgozó hölgyek számára is logikus lehet az azonnali nyugdíjba vonulás, ha a munkáltatójukat kötelezi a törvény a közszolgálati jellegű jogviszonyuk megszüntetésére.

Azonban vannak érvek a nyugdíj igénylésének halasztása mellett is. Ha valaki tovább dolgozik, növelheti a szolgálati idejét, ami magasabb nyugdíjszorzót eredményezhet. Fontos tudni, hogy a Nők40 nyugdíj összegét nem csak a jogosító idő, hanem minden szolgálati időtartam alapján számítják, beleértve azokat is, amelyek egyébként nem számítanak bele a jogosító időbe.

A nyugdíjszámításhoz alkalmazott valorizációs szorzók évente változnak, és a nemzetgazdasági nettó átlagkereset növekedéséhez igazodnak. Ezért érdemes lehet várni az igényléssel, ha az átlagbérek emelkedése várható, mint például az idei évben, amikor is 14,2 százalékkal nőttek a valorizációs szorzók.

Végül, ha egy hölgy teljesíti a Nők40 nyugdíj feltételeit, nem kötelező azonnal igényelnie, bármikor beadhatja a nyugdíjkérelmét a nyugdíjkorhatára betöltéséig. Gyakran a halasztás a helyes döntés, mivel így magasabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg.