A Meta letiltotta Köves Slomó és a Neokohn zsidóportál Facebook-oldalát

A Meta cégcsoport eltávolította a Neokohn zsidó hírportál és Köves Slomó rabbi Facebook-oldalait, indoklás nélkül, ami a portál szerkesztői és a rabbi számára is rejtély maradt.

A Media1 észrevételei alapján a Neokohn zsidó hírportál Facebook-oldalát a Meta eltávolította. A portál honlapján közzétett közlemény szerint a törlés "másfél év brutális korlátozás után" történt, és az oldal vasárnap vált elérhetetlenné. A Meta nem adott magyarázatot a 30 ezer követővel rendelkező oldal eltávolítására, és a szerkesztők sem tudtak több információhoz jutni, mivel a Meta a hozzáférésüket is megszüntette, amelyen keresztül érdeklődhettek volna a döntés okairól. Az utolsó, a Meta által megosztott információ szerint a portál "szembe megy a Meta közösségi alapelveivel". A Neokohn közlése szerint fellebbeznek a döntés ellen, és korábban a Meta arra hivatkozva korlátozta az elérésüket, hogy konzervatív-liberális zsidó oldalként népszerűsítették az Iszlám Állam terrorszervezetet, ami abszurd, mivel a Meta által "veszélyesként" megjelölt cikkek a magyar médiában széles körben megosztott MTI-híreken alapultak .

A Neokohn mellett a Meta ugyanígy eltávolította Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Facebook-oldalát is. Köves Slomó az Indexnek elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, és a Tett és Védelem Alapítványnak informális kapcsolata van a Facebookhoz, így ezen a fórumon jelezték, hogy megvizsgálják a tiltás okát, de semmilyen visszajelzést nem kaptak. Köves Slomó hozzátette, hogy oldalán politikai tartalmat nem szokott megosztani, csak vallási tematikájú videókat és bejegyzéseket tesz közzé, és a Meta nem indokolta a tiltást. A rabbi szerint abszurd a helyzet, mert oldalán naponta számos gyűlölködő, egyértelműen antiszemita komment kap, és úgy tűnik, ezek a megjegyzések nem zavarják a Facebookot. Köves Slomó azt is elmondta, hogy pusztán annyi visszajelezést kapott, amikor letiltották, hogy az oldala nem felel meg a Facebook szabályainak, ami szintén abszurd lenne, ha az algoritmus a nagy mennyiségű gyűlöletkomment miatt tiltotta volna le az oldalát. Köves Slomó kiemelte, hogy évekig figyelmen kívül hagyta a Meta a Talmud órák alatt megjelenő antiszemita, gyűlöletkeltő kommenteket, míg most indoklás nélkül korlátozták Magyarország egyik legnagyobb elérésével rendelkező vallási vezetőjének oldalát . A zsido.com hírportál szerint a letiltáshoz nem fűztek indoklást, így továbbra is kérdés marad, hogy milyen ok vezetett a szólásszabadságot ilyen módon korlátozó lépéshez. Köves Slomó oldalán jellemzően a zsidó valláshoz és a zsidó közösséghez köthető témákról értekezett, az aktuálpolitikát csak a Hamász által megtámadott Izrael melletti kiállástól eltekintve érintette .

(Borítókép: Köves Slomó 2023. szeptember 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)