Tartós vízhiány miatt különleges intézkedések léptek életbe

Az egész országra kiterjedően tartósan vízhiányos időszakot hirdettek, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egyszerűbben és olcsóbban öntözzék növényeiket.

Pintér Sándor belügyminiszter 2024. május 24-től hirdette meg a tartósan vízhiányos időszakot az ország egész területén, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) közös kezdeményezésére. Ebben az időszakban a gazdálkodók vízjogi engedély nélkül, csupán egy bejelentéssel öntözhetik földjeiket 30 napig, és mentesülnek a vízkészletjárulék fizetése alól.

A NAK hangsúlyozza, hogy a döntés segíthet enyhíteni a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásait. Már április elején vízhiányos volt a hazai talajok nagy része, és bár az április végi, május eleji esőzések átmenetileg javítottak a helyzeten, májusban ismét erős aszály sújtotta a mezőgazdasági területeket.

A pünkösdi hosszú hétvége csapadékot hozott, de a hosszútávú meteorológiai modellek szerint egy átlagosnál melegebb és szárazabb nyár várható, ami tovább növeli a párolgási veszteséget. Ezért a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét, különös tekintettel a kármentő öntözés lehetőségének biztosítására.

A vízhiány nemcsak a mezőgazdasági termésátlagra, hanem a magyar gazdaság általános teljesítményére is jelentős hatással lehet. Az elmúlt 1 évben Európa-szerte sorra dőltek meg a havi melegrekordok, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell.