Fegyveres támadások sújtották Nigéria északnyugati részét

Többen életüket vesztették és számosan eltűntek a Nigéria északnyugati részén történt fegyveres támadások következtében.

Nigéria északnyugati területein elkövetett támadások során tíz ember vesztette életét, legalább 160-an eltűntek, és több száz falusi kényszerült menekülésre – közölték a helyi hatóságok hétfőn. Az első támadás pénteken este történt Kuchi falujában, Niger államban, ahol a motorkerékpárral érkező támadók az ellenállókat megölték és több tucat embert elhurcoltak.

A támadók vasárnap éjszaka ismét visszatértek, elhajtották a jószágokat, elvitték az élelmet, az üzleteket felégették, és legalább 700 falusit kényszerítettek menekülésre a környező településekre. Aminu Ajume helyi tisztségviselő szerint a támadók házról házra jártak, embereket hurcoltak el, köztük nőket is. Ajume hozzátette, hogy Munya körzet jelenleg olyan területté vált, ahová nem szabad belépni.

Az utóbbi években Nigéria északnyugati részén jelentősen megnőtt a váltságdíj reményében elkövetett emberrablások száma. Bola Ahmed Tinubu elnök, aki tavaly májusban került hatalomra, hadat üzent a fegyveres bűnözőknek és dzsihadistáknak, valamint az etnikai alapon szerveződő egyéb fegyveres csoportoknak, de a közbiztonság továbbra is rossz az ország északkeleti és középső részein.