Örmények tízezrei követelik a miniszterelnök lemondását

Örmény tüntetők tízezrei követelték Nikol Pasinyán miniszterelnök lemondását, miután az ország vezetése beleegyezett, hogy Azerbajdzsánnak átadja több határ menti falu ellenőrzését.

A tüntetők a főváros, Jereván főutcáinak lezárásával összecsaptak a rendőrséggel, aminek eredményeként 196 embert vettek őrizetbe. Az örmény apostoli egyház egyik érseke, aki az érintett négy falu egyházmegyéjében szolgál, szervezi a hetek óta tartó tüntetéseket.

A területi engedmények a szeptemberi villámháború után következtek be, amikor az azeri hadsereg fegyverletételre kényszerítette a Hegyi-Karabah térségében működő örmény szeparatista hatóságokat. Ennek következtében mintegy 120 000 ember menekült el a régióból, szinte az egész örmény etnikumú lakosság.

Azerbajdzsán 2020-ban szerezte vissza a terület egy részét, és a harcok egy fegyverszünettel értek véget. Az orosz békefenntartók idén kezdték meg a kivonulást a térségből.

Pasinyán szerint Örményországnak sürgősen meg kell határoznia határát Azerbajdzsánnal, hogy elkerüljék a harcok kiújulását.