A FIFA és az UEFA erőfölényével való visszaélésről ítélt egy spanyol bíróság

Egy spanyol bíróság szerint a FIFA és az UEFA visszaélt erőfölényével, amikor ellenezte az európai Szuperliga létrehozását. Az Európai Bíróság korábban hasonló döntést hozott, és a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus továbbra is kitart a Szuperliga ötlete mellett.

Az AFP jelentése alapján egy spanyol bíróság kimondta, hogy az UEFA és a FIFA megakadályozta a szabad versenyt, amikor ellenezte az európai Szuperliga létrehozását. Az ítélet az Európai Bíróság korábbi döntését ismétli, amely arra kötelezte a két szövetséget, hogy hagyjanak fel a versenyellenes magatartással.

Az A22 Sports Management, a Szuperliga ötletgazdája vitte az ügyet a madridi kereskedelmi bíróság elé, de a döntés hatálya egyelőre bizonytalan.

2021 áprilisában 12 európai csapat tervezett egy külön kupasorozatot Szuperliga néven, de az UEFA, a FIFA és a szurkolók ellenállása miatt a többség visszalépett. Csak a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus maradtak elkötelezettek az elképzelés mellett.

Az Európai Bíróság decemberi döntése szerint a FIFA és az UEFA szabályai, amelyek előzetes jóváhagyást írnak elő a klubok közötti labdarúgó-versenyekre, mint például a Szuperliga, ellentétesek az uniós joggal. Az UEFA ezt tudomásul véve kiemelte, hogy az ítélet nem támogatja a Szuperligát, hanem az előzetes engedélyezési szabályok hiányosságaira világít rá, amelyeket már kezelni kezdtek, és bíznak az új szabályzat szilárdságában.