Robert Fico állapota továbbra is súlyos, de javul

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico állapota még mindig súlyos, de az orvosi konzílium szerint fokozatosan javul.

A besztercebányai Roosevelt Kórházban kezelt Robert Fico állapotáról újabb információkat közöltek. Az orvosok hétfőn megerősítették, hogy a miniszterelnök állapota fokozatosan javul, bár továbbra is komoly ápolásra szorul, és nem szállítják Pozsonyba.

Ján Richter, a Smer párt képviselője vasárnap beszámolt arról, hogy Fico állapota súlyos marad, és a rehabilitációja akár fél évet is igénybe vehet. Azonban a legfrissebb hírek szerint a miniszterelnök év végére már felépülhet. Richter úgy véli, felelőtlenség lenne a gyors visszatérésére számítani.

Robert Fico múlt szerdán került a kórházba, miután egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula lövöldözésbe kezdett, és a miniszterelnök több lövedéket kapott. Az eset után helikopterrel szállították a kórházba, ahol ötórás műtétet végeztek rajta, majd pénteken egy újabb operáción esett át. A gyanúsítottat előre kitervelt gyilkossági kísérlettel vádolják, és vizsgálati fogságban marad. Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, és azt állította, hogy nem akarta megölni a miniszterelnököt. A támadó akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

Robert Fico 2023 októbere óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.