Rapport Richárd és Lékó Péter visszatért a magyar sakkválogatottba

Hétfő délután a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Sakkszövetség bejelentette, hogy Rapport Richárd, aki korábban román színekben versenyzett, ismét a magyar sakkválogatott tagja lesz a budapesti sakkolimpián.

A Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) sajtótájékoztatón mutatta be a válogatott új igazolásait, köztük a kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes Lékó Pétert is, aki szintén csatlakozik a csapathoz. A szeptember 10-én kezdődő budapesti sakkolimpiára készülő magyar csapat így több sakkvilágklasszissal erősödik. Dr. Polyánszky Zoltán szövetségi elnök már tavaly májusban tárgyalt Lékó Péterrel a visszatérésről, és most a cél az, hogy a legerősebb magyar csapat szerepelhessen az olimpián.

Rapport Richárd két évvel ezelőtt, 2022. május 22-én váltott nemzetiséget, amikor is a magyar sakkozó román színekben kezdett versenyezni. A váltás oka az volt, hogy 2021-ben és 2022-ben nem jutott szövetségi forráshoz, és egy romániai milliárdostól kapott szponzori ajánlatot, amely világbajnoki cím megszerzését célozta meg. A Nemzetközi Sakkszövetség szabályai szerint a nemzetváltáshoz elegendő volt egy bejelentett lakcím az adott országban, így Rapport nem vette fel a román állampolgárságot.

Az elmúlt két évben azonban Rapport nem érte el a várt sikereket, ÉLŐ-pontszáma 2715-re csökkent, és a világranglistán a 28. helyre került. Ennek ellenére továbbra is a legjobb, legeredményesebb magyar férfisakkozó, így a sakkolimpián való részvétele jelentős erősítést jelent a magyar válogatottnak.

Lékó Péter kifejtette, hogy érezte, kialakulhat egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat, de lehet, hogy már későn. „Csodával határos módon jött össze a dolog. Álltam a sarat, hogy nem jövök. Megindító pillanat volt, amikor éreztem, mennyire engem akartak. Április végén tartottam egy edzőtábort, és közben beindultak a dolgok. Voltak egy utolsó feltételem, és köszönöm a bizalmat, hogy ezt teljesítették, és örülök, hogy itt vagyok ismét a válogatottban. Utolsó versenypartim 2019 novemberében Ulcinjban egy csapat Európa Kupán volt, utána már csak egy-egy csapatbajnokin játszottam. Küzdeni szeretnék, azt a tudást, ami bennem van, szeretném átadni. Ricsi az első táblás, én a kettesen lesz megérzésem szerint, de a lényeg, hogy az ország rendelkezésére állunk” – mondta Lékó.

Rapport Richárd is megszólalt a sajtótájékoztatón: „Rég várt pillanat érkezett el az életemben, örülök, hogy itt lehetek. Sokáig úgy éreztem, hogy nem voltam fontos a szülőhazámnak. Most úgy látszik, értéket fedeztek fel bennem, aminek örülök” – jelentette ki, hozzátéve, hogy nagy kő leesett a szívéről, hogy visszatérhet, mert egy keserédes érzés volt nem a szülőhazáját képviselni.

Polyánszky Zoltán elnök arról beszélt, hogy irigykedve nézte azokat az országokat az előző nagy versenyeken, ahol a legjobbak versenyeztek, míg Magyarország ezt nem mondhatta el magáról. Most tettünk egy lépést az újraegyesítés felé, és Schmidt Ádám államtitkár reméli, hogy egy éremszerzés is benne lehet a csapatban. Az államtitkár hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy olyan feltételeket biztosítsanak a sportági szövetségeknek, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessenek fel a nagy nemzetközi megmérettetésekre. Polyánszky a visszatérést mérföldkőnek nevezte a magyar sakk történetében, és optimista a válogatott éremesélyeit illetően.