Rafael Nadal búcsúja a Roland Garrostól

Alexander Zverev három szettben győzte le Rafael Nadalt a Roland Garros első fordulójában, ami valószínűleg a spanyol teniszlegenda utolsó párizsi megmérettetése volt.

A világranglista-negyedik német játékos, Zverev 6-3, 7-6(5), 6-3 arányban múlta felül Nadalt, ezzel ő lett a harmadik teniszező, aki legyőzte a salakpályás Grand Slam-tornán a korábban 13-szoros bajnokot. Nadal, aki az elmúlt két évtizedben dominálta a Roland Garrost, 19 évesen diadalmaskodott először, és összesen 14 alkalommal nyerte meg a tornát.

A spanyol klasszis, aki júniusban tölti be a 38. életévét, az idei szezonban nem tudott kiemelkedő eredményeket elérni a salakon, és a világranglistán a 275. helyre csúszott vissza. Nadal a meccs előtt és után is utalt arra, hogy ez lehet az utolsó Roland Garrosa, bár nem zárta ki teljesen a folytatást, és szeretne még esélyt adni magának, mielőtt döntést hoz a jövőjéről.

A hétfői mérkőzés során a közönség hangos biztatása ellenére Nadal távol volt a csúcsformájától, míg Zverev, aki egy héttel korábban Rómában tornagyőztes lett, magabiztosan ütötte a labdákat. Nadal a mérkőzés során többször is előnybe került, de Zverev mindig visszatért, és végül nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Nadal említette, hogy szeretne részt venni a nyári párizsi olimpián, így ha nem is a Garroson, de az olimpia keretében még visszatérhet a Philippe Chatrier pályára. A mérkőzés több mint 3 óra 5 percig tartott, és a lelátóról a világelsők, Novak Djokovics és Iga Swiatek, valamint honfitársa, a 21 éves Carlos Alcaraz is figyelemmel követték.

A meccs végén a szervezőknél láthatóan némi bizonytalanság támadt, Nadal ugyanis nem szerette volna, ha búcsúünnepséggel készülnek neki a veresége esetén. Így a spanyol csak egy rövid beszédet mondott, amiben megköszönte a rengeteg élményt „kedvenc helyének”, és viszonylag váratlanul még most sem jelentette ki egyértelműen a végső visszavonulását. A beszédét azzal zárta, hogy nagyon-nagyon reméli, hogy „még találkozhatunk itt”.