Marco Rossi: Nem csak azért megyünk az Eb-re, hogy ott legyünk, szeretnénk valami nagyot véghez vinni

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Telkiben, ahol Marco Rossi szövetségi kapitány és Loic Nego válaszoltak a média kérdéseire az Európa-bajnoki szereplést megelőző felkészülés kezdetén.

Rossi a kapitányi ciklusával kapcsolatban elmondta, hogy a közel hat év alatt az együttes önbizalma növekedett, és sok tényezőben fejlődtünk, ami a világranglistás helyezésen is meglátszik. "Fegyelmezett csapatunk van, amelynek minden tagja büszke arra, hogy a magyar címeres mezt viselheti. Sok területen fejlődtünk ezen idő alatt, ezek összessége az, ami miatt az említett fejlődés látható" – felelte Rossi a sajtótájékoztatón.

A csoport erőviszonyairól szólva Rossi úgy vélekedett, hogy a csoport erős, talán nem annyira, mint legutóbb, de nem sokkal marad el tőle. "A németek a favoritok, a svájciak a nagy tornákon mindig képesek jól teljesíteni, és a skótok ellen sem könnyű játszani. Nem félünk senkitől, bebizonyítottuk már, hogy bárki ellen lehet esélyünk a győzelemre" – mondta a kapitány.

A továbbjutási esélyekkel kapcsolatban Rossi elmondta, hogy szeretnének továbbjutni a csoportból, mert nem csak azért mennek ki az Európa-bajnokságra, hogy ott legyenek, hanem valami nagy dolgot szeretnének véghezvinni. "A várakozásokról sosem könnyű beszélni, a szurkolóink nagyon bizakodók, és nemcsak azért, mert elvakultak lennének a csapattal szemben, hanem az elmúlt évek eredményeinek okaként reménykednek a jó szereplésben" – tette hozzá.

A keret tagjairól szólva Rossi kiemelte, hogy Gazdag Dániel, Ádám Martin és Bolla Bendegúz klubkötelezettségek miatt nem csatlakozott még, de hamarosan érkezik Callum Styles is. A sérülésekből lábadozó Fiola Attila és Lang Ádám is edzésre alkalmas állapotban van.

Az Írország és Izrael elleni mérkőzéseken szeretnének még előrébb lépni, mint márciusban, és elkerülni, hogy a nagy meccseken túlságosan mélyen kelljen védekezni. Szoboszlai Dominik szerepéről Rossi elmondta, hogy ő a csapat vezére, kötetlenebb helyzete van a pályán, de több a felelőssége is.

Loic Nego a francia élvonalban szerzett tapasztalatairól beszélt, kiemelve, hogy a Ligue 1 fizikailag és mentálisan is intenzívebb, és nincs lehetőség hibázni. "Elég jó állapotban érzem magam, a csapat folyamatosan fejlődik és javult ezen a területen is" – mondta Nego, hozzátéve, hogy büszke, hogy részt vehet a kontinensviadalon.

A válogatott keretében kapusok, védők, középpályások és támadók találhatók, a tartalékok között pedig több játékos is helyet kapott. Az A csoport teljes programja szerint a magyar válogatott első mérkőzését Svájc ellen játssza Kölnben, majd Németország és Skócia következik.

A labdarúgó-Európa-bajnokság miatt jelentősen szigorít a biztonsági intézkedéseken Németország. Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette, hogy június elsejétől zárlattal felérő rendkívüli ellenőrzés lép életbe a nyugati határokon. A német belügyminiszter hozzátette, hogy a németországi labdarúgó Európa-bajnokság miatt a lengyel, a cseh, az osztrák és a svájci határokon már bevezettek bizonyos ellenőrzéseket.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy az intézkedéssel szeretnék megakadályozni az erőszakos bűnözők esetleges határátlépését. A rendkívül szigorítás az Eb-re látogató külföldiek védelmét is szolgálja.

Nancy Faesert arról is kérdezték, hogyan akadályozzák meg a hatóságok az olyan szurkolói randalírozásokat, mint amilyen a berlini Olimpiai Stadionban a Német Kupa döntőjében történt. A Bayer Leverkusen–Kaiserslautern mérkőzést különböző pirotechnikai eszközökkel zavarták meg a szurkolók. A német belügyminiszter kizárta annak a lehetőségét, hogy az Eb-n hasonló eset forduljon elő.

Nancy Faeser hangsúlyozta, hogy az UEFA követelményei miatt a biztonsági intézkedések is jóval szigorúbbak lesznek.

Június 14. és július 14. között az Eb tíz helyszínen zajlik. Az említett idő alatt szoros együttműködés lesz a szövetségi és a tartományi hatóságok között.

Szigorú ellenőrzés vár a szurkolókra

A korábbi beszámolók alapján a stadionokban két szakaszban zajlik majd a beléptetés. A biztonsági személyzet először a külső biztonsági gyűrű bejáratánál a mobiltelefonon bemutatható elektronikus jegyet ellenőrzik, majd átkutatják a szurkolók ruházatát. A következő, belső biztonsági gyűrűnél a forgókapuknál ismét ellenőrzik a belépőket.

Az autóval érkező szurkolóknak az arénáktól távol kell majd parkolniuk, így a mérkőzések helyszíneire tömegközlekedéssel juthatnak el. A parkolást szigorúan korlátozzák, a stadionok közvetlen környezetében semmilyen gépjármű nem állhat. A kijelölt biztonsági zónákon belülre csak az érvényes jogosultsággal rendelkezők hajthatnak be.

A lap szerint már a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején is voltak hasonlóan szigorú ellenőrzések. A rendőrök a rendkívül szigorú ellenőrzések mellett többek között drónokkal is védekeztek az illegális belépések ellen.

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

(Borítókép: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)