Elképesztő fordulat jöhet az ingatlanpiacon

Ha a befektetők is visszatérnek a lakáspiacra, akkor az árak ismét emelkedhetnek. Ennek fényében különösen aktuális a mondás, miszerint: „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” – nyilatkozta az Economxnak a szakértő.

Tavaly az ingatlanpiac a leggyengébb évet zárta a forgalom tekintetében az elmúlt 10 évben, utoljára 2014-ben volt olyan kevés adásvétel, mint 2023-ban. Az idei év fordulatot hozott, jelentősen csökkentek a lakáshitelkamatok, elindult a csok plusz, így az eladó lakások iránti érdeklődés 15-20 százalékkal több mint az év elején. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az adásvételek száma is növekedésnek indult 2024 első hónapjaiban.

A vevők számára a helyzet reményteli, hiszen 40 százalékkal több eladó lakásból és házból válogathatnak, mint két évvel ezelőtt, és a meglévő ingatlanukat is könnyebb eladni, mint tavaly. Az árak az elmúlt 12 hónapban csak 3,5 százalékkal nőttek az ingatlan.com áprilisi lakásárindexe szerint.

Élénkülés várható a piacon

A középtávon pozitív kilátások mellett a rövid távú kilátások felemásak, a gazdasági helyzet hullámai hol gyorsítják, hol lassítják az élénkülést. Az infláció enyhe visszaerősödése néhány bankot arra ösztönzött, hogy emeljék a lakáshitelek kamatait, ami a vevők egy részét érintheti.

Az ingatlanárak nem csökkentek jelentősen, de nem is emelkedtek, a kínálat viszont jelentősen nagyobb, közel 200 ezer eladó ingatlanból válogathatnak a vevők. Az adásvételi ár átlagosan 6-8 százalékkal kevesebb, mint az utolsó hirdetési ár. A csok plusz és a megújult falusi csok igénylések száma havonta elérte az 1000-1500 darabot, ami jelentheti, hogy idén akár 20-25 ezer új vevő is a piacra léphet.

Egyes helyeken robbanás előtt állnak a lakásárak

A befektetők jelenleg nem léptek piacra, és a közeljövőben nem is várható a piacra lépésük. A lakásvásárlást tervezők aránya 2021 szeptemberében még 25 százalék volt befektetési céllal, 2024 márciusában pedig már csak 10 százalék. A bérbeadásból származó bevételarányos hozam elmarad a legjobb állampapírok hozamszintjétől. Hosszabb távon az ingatlanpiaci és pénzpiaci hozamok kiegyenlítődhetnek, ami újabb áremelkedési hullámot indíthat el.

A kereslet területileg sem egyenletes, a Budapest-vidéki árolló folyamatosan zárult az elmúlt években. Például a debreceni használt lakásárak 2021 májusában még harmadával olcsóbbak voltak a fővárosinál, ma pedig már csak 20 százalékkal.

2024 a lakásvásárlók éve lehet

A szomszédos háború és az energiaárak robbanása nehéz helyzetbe hozta a lakosságot, a hitelkamatok emelkedése pedig a keresletet csökkentette. Az ingatlanpiac azonban kezd magára találni, és a kereslet meghaladta a két évvel ezelőtti szintet. 2024 a lakásvásárlók éve lehet, a vásárlók alkupozíciója szemmel látható, és a lakáshitelpiac is éledezik.

Balogh László szerint, ha a befektetők is visszatérnek a lakáspiacra, akkor az árak emelkedőre léphetnek. „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” – összegezte a szakértő.