Tűzoltó és erdész okozhatta a pusztító erdőtüzeket Chilében

Szándékos gyújtogatás miatt vették őrizetbe a két férfit Chilében, akik a gyanú szerint februárban több emberéletet követelő erdőtüzeket idézhettek elő.

Chilében a középső részeken februárban pusztító erdőtüzek söpörtek végig, amelyek során 137 ember vesztette életét. A chilei rendőrségre hivatkozva az MTI szerint a két férfit, egy tűzoltót és egy erdészt, helyi idő szerint pénteken fogták el. A tűz Vina del Mar és Valparaiso városok közelében keletkezett két kisebb, egyidejűleg lobbant lángból, amelyek a hőség és az erős szél hatására gyorsan terjedtek. A hatóságok már a kezdetektől fogva szándékos gyújtogatást sejtettek.

A helyi sajtóban megjelent információk alapján az egyik őrizetbe vett tűzoltó másfél éve dolgozott a chilei önkéntes tűzoltók között. A nyomozás során Ivan Navarro vezető nyomozó elmondta, hogy az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője rendelkezett azzal a tudással, amely a tűz hatékony elindításához szükséges volt, és ő választotta ki a gyújtás idejét és helyszínét a lehető legnagyobb károk okozása érdekében.

A tűzgyújtáshoz használt eszközöket az egyik gyanúsított lakásán találták meg, és a nyomozók jelenleg azt vizsgálják, hogy a két férfi köze lehet-e más, korábban bekövetkezett erdőtüzekhez is.