Növekvő politikai erőszak Németországban

Németországban a választások közeledtével egyre több politikai erőszakos cselekmény éri a politikusokat, legutóbb egy zöldpárti jelöltet fenyegettek meg Drezdában.

A júniusi európai és a szeptemberi tartományi választások előestéjén Drezdában egy zöldpárti jelöltet náci jelszavakat skandáló személyek inzultáltak, és ezt a Deutsche Welle stábja is rögzítette. Május elején három baloldali politikust is megtámadtak az utcán, amiért Olaf Scholz német kancellár nyilvánosan elítélte az erőszakos cselekményeket.

Egy incidens során Matthias Ecke szociáldemokrata EP-képviselőt olyan súlyosan bántalmazták, hogy műtétre szorult, a rendőrség szerint a támadók szélsőjobboldaliak voltak. Nem sokkal később Franziska Giffeyt, Berlin gazdasági ügyekért felelős szenátorát és a város volt főpolgármesterét is fejbe vágták egy nyilvános könyvtárban.

A baloldali és liberális pártok szerint a szélsőjobboldali AfD teremt olyan légkört, amelyben az emberek úgy érzik, jogukban áll megtámadni a politikusokat. Az AfD ezt visszautasítja, állításuk szerint saját politikusaik is gyakran válnak támadások célpontjává.