Pápua-Új-Guineai földcsuszamlás tragédiája

Pápua-Új-Guineában péntek hajnalban történt szörnyű természeti katasztrófa, amely több mint 300 ember életét követelte és 1100 lakóházat temetett maga alá.

A földcsuszamlás a ritkán lakott Enga tartomány Kaokalam faluját érintette a legsúlyosabban, de a katasztrófa összesen hat kistelepülést sújtott a környéken. A tragédia a fővárostól, Port Moresby-től mintegy 600 km-re északnyugatra történt, és a ritkán lakott területet az ország északi részén a földcsuszamlás teljesen elzárta a külvilágtól. Az utak járhatatlanná váltak, így a térségbe jelenleg csak helikopterekkel lehet eljutni.

Az első mentőegységek már a helyszínre érkeztek, és eddig négy holttestet találtak meg. Azonban attól tartanak, hogy az áldozatok száma ennél jóval magasabb lesz. A pápua új-guineai hatóságok folyamatosan kutatnak az áldozatok után, és dolgoznak a károk felmérésén. Egy helyi lakos által a közösségi médiában közzétett felvételen az látszik, amint emberek sziklákon, kidőlt fákon és földkupacokon átmászva keresik a túlélőket.