Pap harapott meg egy nőt a szentáldozás során Floridában

Egy floridai pap, Fidel Rodriguez atya került a hatóságok figyelmébe, miután állítólag megharapott egy nőt egy szentmise keretében St. Cloud városában.

A történtek szerint a konfliktus a szentáldozás körül bontakozott ki. Rodriguez atya kezdetben megtagadta, hogy szentáldozásban részesítse a nőt, mivel úgy vélte, hogy az nem tett eleget a szükséges előkészületeknek. Az Orlandói Egyházmegye közleménye szerint a pap azt javasolta a nőnek, hogy gyónjon meg és bánja meg bűneit, mielőtt részt vesz az áldozásban.

A nő azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a déli misére visszatérve közölte a pappal, hogy eleget tett a szükséges lépéseknek. Amikor a pap megkérdezte, hogy meggyónta-e bűneit, a nő azt felelte, hogy ez nem tartozik rá.

Ezután a helyzet fokozódott: a nő szerint a pap megpróbálta erőszakkal a szájába tuszkolni a szentostyát, mire ő megpróbált egy másik ostyát kivenni a pap kezéből. Ekkor a pap megragadta és megharapta a nő karját.

Az egyházmegye közleménye szerint a pap csupán a nő nyelvére helyezte volna az ostyát, de a nő erőszakkal nyúlt a többi ostyát tartalmazó edénybe, és összetörte azokat. A pap ekkor próbálta megfékezni a nőt, aki nem volt hajlandó elengedni az ostyákat. Mivel csak egy keze volt szabad, és a nő meglökte őt, a pap állítása szerint megharapta a nő kezét, hogy rábírja: engedje el az áldozótálcát.

Az egyházmegye kiemelte, hogy a katolikus hagyományban az Eucharisztia a hit és az istentisztelet központi eleme, amely tiszteletet és áhítatot követel. Az egyházmegye szerint a szentáldozás nem valami, amit valaki csak úgy követelhet, és nem tekintendő egy egyszerű "sütinek", ahogy a panaszos fogalmazott.

A rendőrségi jelentés és az egyházmegye közleménye alapján az ügyet jelenleg az államügyészi hivatal vizsgálja.