A demokraták egységes fellépésére szólított fel a német szövetségi elnök

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a demokrácia 75. évfordulója alkalmából rendezett bonni demokráciafesztiválon arra kérte a demokratákat, hogy az idei választási évben is mutassanak egységes fellépést.

A német elnök Bonn, az egykori szövetségi főváros példáját hozta fel, amelynek "higgadtsága jót tett az országnak", és amely ma is példaként szolgálhatna a politikai élet szereplői számára. Steinmeier szerint a 75 évvel ezelőtt Bonnban megalkotott alkotmány egy "mestermű", amely segített az országnak átvészelni a történelem viharait.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az újraegyesítés előtti időszakban is voltak heves politikai viták, de még a legnagyobb ideológiai ellentétek ellenére sem váltak a németek egymás ellenségévé. Hangsúlyozta, hogy a német megosztottság idején is közös cél volt a fiatal demokrácia megőrzése és védelme.

Steinmeier szövetségi elnök szerint a demokratáknak a 2024-es választási évben is meg kell őrizniük ezt a közösségi szellemet, és egységesen kell fellépniük minden vita közepette is.