Orbán Viktor szövetségese, Matteo Salvini bírálja Ursula von der Leyent

Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője és a római kormány helyettes miniszterelnöke szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke több kárt okozott, mint a jégeső. Salvini hangsúlyozta, hogy soha nem szavazott és nem is fog szavazni von der Leyenre, akit az egyik legrosszabb Európai Bizottság vezetőjének tart.

A politikus kifejtette, hogy pártja a júniusi parlamenti választáson kizárólag jobbközép többséget fog támogatni az Európai Parlamentben, és kizárja a szocialistákkal való szövetség lehetőségét. Salvini reméli, hogy Európa a változás mellett fog voksolni, amelyet nem Ursula von der Leyennek hívnak.

Salvini 2019-ben sem támogatta von der Leyen megválasztását, és most sem fog rá szavazni. Úgy véli, a von der Leyen vezette Bizottság az egyik legrosszabb volt, és több kárt okozott, mint a jégeső. A politikus szerint, ha von der Leyen azt állítja, hogy semmi közöset nem tud elképzelni Salvinivel vagy a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pennel, akkor ez kölcsönös.

A francia elnökkel, Emmanuel Macronnal kapcsolatban Salvini kijelentette, hogy semmilyen közös politikai nevezőt nem tud elképzelni vele, mivel Macron háborút szít, és katonákat akar küldeni Ukrajnába. Salvini szerint, bármilyen jelölt kerüljön is a következő Európai Bizottság élére, ha az illető Macront vagy a szocialistákat támogatja, nem kapja meg a Liga támogatását.

A közlekedési és infrastrukturális tárcáért felelős miniszterként Salvini egy pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón szólalt fel, ahol bemutatta az általa kidolgozott ingatlanhelyreállítási csomagot, és számos más témát is érintett.

Salvini reagált arra a hírre is, miszerint egy olasz iskolában két muszlim vallású tanulót felmentettek Dante Alighieri Isteni Színjátéka című művének tanulása alól, mert az nem egyeztethető össze a hitükkel. A helyettes miniszterelnök és szülőként is őrültségnek tartja, hogy iskolákban ne lehessen Dantét tanulni, és úgy véli, ez erkölcsi és oktatási szempontból is a nevetségességet súrolja.

Ursula von der Leyen újrázását támogató Olaf Scholz, a német kancellár azonban nem ért egyet az Európai Bizottság elnökének koalíciós terveivel. Scholz elfogadhatatlannak tartja, ha von der Leyen megvalósítaná az eddig csak pedzegetett jobbközép–szélsőjobboldali informális koalíciót az Európai Parlamentben. Scholz szerint az új Bizottság csak akkor tud sikeres lenni, ha az a mainstream pártokon alapul, „minden más hiba lenne Európa jövője szempontjából”. A német kancellár hallani sem akar arról, hogy „jobboldali szélsőségesek” is részt vegyenek az EB munkájában.

Június 6–9 között tartják az európai parlamenti választásokat, ahol az egyik legnagyobb kérdés, mely képviselőcsoportokkal összefogva lesz meg az informális többsége a választások után vélhetően legtöbb mandátummal rendelkező jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP). Az EPP az elmúlt öt évben többek között a szociáldemokrata S&D-vel és a liberális Renew-val szavazott együtt az EP-ben, néha kiegészülve a Zöldekkel.