Kína befejezte a hadgyakorlatot a Tajvani-szorosban

Kína helyi idő szerint pénteken lezárta a Tajvani-szoros környékén csütörtökön kezdődött "büntető" hadgyakorlatát, amely során több mint 60 harci repülőgépet küldött a sziget közelébe.

A kínai hadsereg sikeresen befejezte a "Joint Sword-2024A" elnevezésű hadgyakorlatot, amelyet Tajvan környékén hajtottak végre, és amelyről péntek este számolt be a kínai állami televízió. A tajvani védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában összesen 62 kínai harci repülőgépet észleltek a sziget körül, ami 2023-ban rekordnak számít. Ezek közül 47 repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, és a hadgyakorlat során 27 kínai hadihajót is észleltek pénteken. Tajvan válaszul hadihajóit és szárazföldi rakétarendszereit is készenlétbe helyezte.

A kínai hadgyakorlatot Peking a tajvani elnök, Laj Csing-tö hétfői beiktatási beszédére adott válaszként hajtotta végre. A hadgyakorlatot Peking "büntetésnek" szánta, amiért a tajvani elnök beszédében arra utalt, hogy Kínát és Tajvant két külön államnak tekinti.