Alec Baldwin vádjaival kapcsolatos fejlemények

Mary Marlowe Sommer új-mexikói bíró elutasította Alec Baldwin kérelmét, így nem ejtik a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját. A színésznek a júliusi tárgyaláson lesz lehetősége bebizonyítani ártatlanságát, és amennyiben bűnösnek találják, akár 18 hónapos börtönbüntetés is várhat rá.

Alec Baldwin 2021-ben a Rust című film forgatása közben lőtte le Halyna Hutchins operatőrt, aki a helyszínen életét vesztette. A tragédia után Baldwin mellett a fegyvermestert, Hannah Gutierrez Reedet is gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, akit 18 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, míg David Halls asszisztensét hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, felügyelet nélküli próbaidőre, 500 dolláros pénzbüntetésre, 24 óra közmunkára és lőfegyverbiztonsági tanfolyamra kötelezték.

Alec Baldwinnal szemben 2023-ban ejtették a vádakat, de Kari Morrissey és Jason Lewis új-mexikói különleges ügyészek újabb bizonyítékokat találtak, amelyek a színész bűnösségére utalnak. Emiatt ismét vádiratot nyújtottak be, és a színész jogászai azért küzdöttek, hogy ejtsék a vádakat, állítva, hogy az ügyészség nem tudja bebizonyítani a bűncselekmény megtörténtét. Baldwin a tervek szerint júliusban áll majd bíróság elé, és maximum 18 hónapos börtönbüntetést kaphat. Az ügy legutóbbi tárgyalása május 17-én volt, ahol a bíró szkeptikus kérdéseket tett fel az ügyésznek.

A színész ügyvédei Mary Marlowe Sommer bírót arra kérték, hogy ejtse a vádakat, mivel az ügyészek nem bocsátottak tanúkat az esküdtszék rendelkezésére. Sommer a meghallgatáson kérdezte az ügyészt, Kari Morrisseyt, miért nem tett nagyobb erőfeszítéseket a tanúkkal való kapcsolatfelvételre, és miért vágta ki az egyik tanút a filmes díszletek biztonsági előírásaival kapcsolatos vallomásokból. Az ügyészség azzal vádolják, hogy elmulasztotta a felmentő információkról tájékoztatni az esküdtszéket, és információkat szivárogtatott ki a médiának.

Bár Alec Baldwinnek vádalkut ajánlottak fel, amely lehetővé tette volna számára, hogy elkerülje a börtönbüntetést, ha elismeri bűnösségét, ezt visszavonták, miután az ügyész tudomást szerzett arról, hogy a színész részt vesz az esetről szóló dokumentumfilm elkészítésében. Morrissey szerint Baldwin nyomást gyakorolt a tanúkra, hogy működjenek együtt a filmkészítőkkel, de a rendező, Rory Kennedy eskü alatt cáfolta, hogy a színésznek köze lenne a produkcióhoz.

Alec Baldwin védőcsapata további indítványokat is benyújtott, amelyek szerint a fegyvert az FBI-vizsgálat során megsemmisítették, így nem tudták bizonyítani, hogy a fegyver hibásan működött a lövés idején, és hogy az állítások nem felelnek meg a nem szándékos emberölésre vonatkozó jogi normáknak. Sommer bíró végül elutasította Baldwin kérelmét, így a vádakat nem ejtik.