Rekordmagasságú osztalékfizetések a világ cégeinél

A Janus Henderson brit alapkezelő jelentése szerint a vállalatok a 2021-es év első negyedévében rekordszintű, összesen 339,2 milliárd dollár értékű osztalékot fizettek ki, ami 2,4 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának kifizetéseit.

A globális osztalékfizetések döntő többségét, 301 milliárd dollárt a világ 1200 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatai adták ki. Régiók szerinti bontásban Észak-Amerika vezet 180 milliárd dollárral, ami 7,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A feltörekvő piacokon 30 milliárd dollár osztalékot fizettek ki, ami 20,6 százalékos emelkedést mutat, míg Európában (az Egyesült Királyság nélkül) 49,4 milliárd dollár osztalékot regisztráltak, ami 20,3 százalékos csökkenést jelent. Japánban 4,8 milliárd dollár, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Japán nélkül) 21,5 milliárd dollár, az Egyesült Királyságban pedig 15,3 milliárd dollár osztalékot fizettek ki, ezek az összegek rendre 6,4, 5,7 és 6,8 százalékos változást jelentenek az előző évhez képest.

Az amerikai cégek 164,3 milliárd dolláros osztalékfizetésükkel új rekordot állítottak fel, 7 százalékkal meghaladva a tavalyi első negyedévi összeget. Az osztalékfizetők között olyan neves vállalatok találhatók, mint a Microsoft Corp., az Apple Inc., a JPMorgan Chase & Co., a Chevron Corp., a Johnson & Johnson és a Verizon Communications. A Costco Wholesale emellett 6,7 milliárd dollár rendkívüli osztalékot is kifizetett januárban.

Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche a világ legnagyobb osztalékfizetői lettek az idei év első három hónapjában, 8,6 milliárd, illetve 7,6 milliárd dolláros kifizetésekkel. A legtöbbet osztalékot fizető cégek listáján a Costco Wholesale, a Microsoft, a BHP Group, a Siemens AG, az Exxon Mobil, az Apple, a Commonwealth Bank of Australia és a Novo Nordisk is helyet kapott, összesen 52,1 milliárd dolláros kifizetéssel, ami a globális összeg 15 százalékát teszi ki.

A Janus Henderson osztalékfizetési listáján először szerepel a kínai Alibaba, amely 2,6 milliárd dolláros osztalékával a 20. helyre került.

A Janus Henderson szakértői szerint 2021-ben a világszerte kifizetett osztalékok összege 5 százalékkal nőhet, elérve a 1720 milliárd dolláros rekordszintet.