Varga Mihály: A kormány elkötelezett az adócsökkentés mellett

A magyar kormány továbbra is az adócsökkentési politika mellett áll, amelynek köszönhetően az elmúlt évtized során a gazdaság teljesítménye növekedett, miközben az adóterhek mérséklődtek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály egy 22 évvel ezelőtti hagyományt felújítva díjazta az ország 10 legnagyobb adózóját. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unióban az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést érte el, az áfa rés mértéke 22,3 százalékról 4,4 százalékra csökkent, a GDP-arányos adóelvonás pedig 40 százalékról 35 százalékra mérséklődött.

A pénzügyminiszter szerint a 10 legnagyobb adózó által befizetett adó összege 1400 milliárd forint volt 2013-ban, amely jelenértékben is 20 százalékos növekedést jelent a 22 évvel ezelőtti 400 milliárd forinthoz képest. Varga Mihály hozzátette, hogy a 2010-es kormányváltás után a nemzeti kormány úgy alakította át az adórendszert, hogy az ösztönözze a termelést, és ezáltal Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközi szinten is elismerést nyert. Az OECD-országok közötti adó-versenyképességi rangsorban Magyarország a tavalyi évben a 11. helyen állt.

A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a gazdaságfehérítő intézkedések, mint az online pénztárgépek, az EKÁER-rendszer és a NAV online számlarendszere révén 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétel keletkezett a költségvetés számára. Varga Mihály kiemelte, hogy Európában Magyarország büszkélkedhet a legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adókulccsal, a személyi jövedelemadó kulcsa pedig több mint felére csökkent, a munkáltatói adók pedig 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a 2016-ban kötött adócsökkentési és bérnövelési megállapodásnak köszönhetően a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatosan emelkedik. Hozzátette, hogy az adóhatóság átalakítása eredményeként a NAV ma már évente több mint 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el.

2023-ban Magyarország 10 legnagyobb adózója között szerepelt az Audi Hungaria Zrt, a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt, az MBH Bank Nyrt., a MOL Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., és az UniCredit Bank Zrt..