Tényleg megéri Magyarországon tankolni?

Az ATV Híradója szerint a magyar üzemanyagárak csökkenése megtörni látszik, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a régiós országok közül több helyen magasabbak az árak. Az ATV tapasztalatai szerint Szlovéniában, Horvátországban és Romániában jelentős megtakarítás érhető el az üzemanyagon, akár 50-60 forintos eltéréssel a magyar árakhoz képest. Egyes politikusok szerint Debrecenből is érdemes Romániába átmenni tankolni, ahol egy teljes tankkal 2000-3000 forintot lehet spórolni. Gondola Zsolt Zoárd szerint sok magyar honfitársunk is külföldön tankol, mert ott olcsóbb az üzemanyag.

A KSH legfrissebb statisztikája szerint a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára Magyarországon 603 forint volt, ami egy forinttal drágább a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 600 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 590 forintos átlagárat. A szomszédos országokban a dízel átlagára 601 forint volt, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

A KSH adatai szerint a 95-ös benzin magyarországi átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest, míg a régiós átlag 7 forinttal mérséklődött. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt, és a régiós átlagár, valamint a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

A KSH szerint a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Szerbiában a benzin ára a legnagyobb mértékben, 13 forinttal csökkent. Lengyelországban és Szlovéniában a benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt. A dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, Bulgáriában pedig az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest, Szlovéniában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 10 forinttal.