Egyre nagyobb a veszélye a népirtásnak Szudánban

Szudán dárfúri térségében egyre nagyobb a népirtás veszélye, mivel a világ figyelme az ukrajnai és gázai konfliktusokra összpontosul – figyelmeztetett az ENSZ szakértője, Alice Wairimu Nderitu.

Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ szakértője szerint a dárfúri térségben olyan típusú népirtás fenyeget, amelyhez hasonlót a világ 1994-ben Ruandában már átélt. A BBC-nek adott nyilatkozatában Nderitu kiemelte, hogy Szudán ostromlott városában, El-Fasherben sok civil vált etnikai hovatartozásuk miatt támadások célpontjává. Az elmúlt napokban itt heves harcok dúltak, és egy jótékonysági szervezet szerint tíz nap alatt több mint 700 halálesetről érkezett jelentés. El Fasher a dárfúri régió utolsó nagy városa, amely még a szudáni hadsereg ellenőrzése alatt áll.

A szudáni hadsereg már több mint egy éve harcol a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erőkkel (RSF), és a polgárháború során már több ezer ember vesztette életét, milliók pedig kényszerültek elhagyni otthonaikat. Az ENSZ adatai szerint csak a nyugat-dárfúri El Geneina városában tavaly körülbelül 15 ezer embert öltek meg.