"Élni Szlovákiában olyan, mint egy kémfilm részese lenni. Fico merényletkísérlete csak fokozta ezt az érzést."

A szlovák alvilág korszakváltáson ment keresztül, de a véres '90-es évek öröksége máig él – állítja a bűnügyi újságíró Dávid Barak, akivel megpróbáltuk megválaszolni, miért történik ennyi politikai merénylet Szlovákiában, és miért olyan erőszakos néha a közélet Magyarország északi szomszédjában.

A múlt heti támadás Robert Fico ellen ismét bebizonyította, hogy Szlovákiában gyakoribbak az ilyen jellegű merényletek, gyilkosságok és gyilkossági kísérletek politikai és közszereplők ellen, mint más EU-országokban. Korábbi cikkünk részletesen foglalkozik ezekkel az erőszakos cselekményekkel, beleértve a 1995-ös esetet, amikor Michal Kováč elnök fiát a titkosszolgálat közreműködésével elrabolták, és a következő robbantást, amely Róbert Remiást ölte meg, aki az ügyben érintett volt. A történet arról is szól, hogy néhány évvel később Vladimír Mečiar volt gazdasági miniszterét a saját otthona előtt ölték meg. De nem csak a '90-es évekről említhetünk ilyen szomorú eseteket. Emlékezhetünk a 2018-as Kuciak-gyilkosságra vagy a 2022-es pozsonyi tragédiára is, amely eredetileg az akkori miniszterelnök, Eduard Heger ellen irányult, és két férfi meggyilkolásával végződött.

A témában kérdéseinket Dávid Barak bűnügyi újságíróhoz, Szlovákia alvilágáról szóló több könyv szerzőjéhez – mint például a Buried Truth és a Bad Blood, amely a dunaszerdahelyi maffia különösen brutális történetét dolgozza fel – intéztük. Hogyan kell értelmeznünk ezeket a különböző eseteket, van-e közös szál, vagy éppen az eltérésekre kellene összpontosítanunk? – tettük fel a kérdést az újságírónak.

Barak szerint érdemes a violent eseteket két részre osztani. Az első csoportba a '90-es évek eseteit sorolja, mint például a hírhedt Kovác és Remiás ügyeket. Bár később történt, ide sorolja František Gaulieder rejtélyes halálát is, akinek szintén konfliktusai voltak Mečiarral és az akkori titkosszolgálati vezetővel, Ivan Lexával – Gauliedert egy vonat gázolta halálra. A boncolás nyugtatókat talált a rendszerében, miközben családja tagadta, hogy a volt parlamenti képviselő drogokat fogyasztott volna. A '90-es évek végén történt a dunaszerdahelyi maffia legismertebb mészárlása is: a dunaszerdahelyi Fontána bárban 10 embert öltek meg.

Ezek az esetek, ez az időszak, az önálló Szlovákia első évtizede, amikor a szlovák titkosszolgálat, az alvilág és a politika mélyen összefonódott, szinte elválaszthatatlanul.

A másik típusba az egyedülálló elkövetők által elkövetett mészárlások tartoznak. Sajnos Szlovákiában ebből a fajtából is több példát találunk. Például a 2010-es devínska nová ves-i lakótelepi mészárlás, ahol egy férfi gépkarabéllyal nyolc embert ölt meg. Néhány évvel később egy helyi rendőr három roma lakost ölt meg Hurbanovóban. A 2022-es pozsonyi gyilkosságot is egy magányos támadó követte el. A legfrissebb információk szerint Robert Fico elleni támadás is ebbe a kategóriába tartozik, bár a merénylő, Juraj Cintula kijelentette, hogy őszintén sajnálja a tettét, és kész személyesen is bocsánatot kérni a miniszterelnöktől, ha erre lehetősége lesz, vagy írásban biztosan megteszi. Azonban nem zárható ki, hogy a jövőben új információk kerüljenek napvilágra az utóbbi eset kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy miért vált ilyen erőszakossá a szlovák közélet, Dávid Barak nem tud egyetlen, mindenre kiterjedő magyarázatot adni. "Biztos, hogy Václav Havel által adott amnesztia – amelyet a média nagyon kedvezően fogadott – korai szabadon bocsátáshoz vezetett sok cseh és szlovák börtönlakó számára, jelentős emberi erőforrás-támogatást nyújtva ezzel a szlovák alvilágnak. Azonban meg kell jegyezni, hogy 2016-ra a jelentős bűnözők többsége vagy előzetes letartóztatásban volt, vagy már elítélték őket.

A 2010-es évek közepe, amikor Lajos Sátor dunaszerdahelyi maffiáját is felszámolták, fordulópontot jelent Szlovákia bűnözői alvilágának történetében.

Barak hozzáteszi, hogy addigra a '90-es évek alvilági vezetőit elfogták és hatástalanították, és véget ért az a korszak, amikor a klasszikus maffiamódszerek és a testek eltűnése volt jellemző. A Kuciak-gyilkosság elkövetői nem ebből a körből kerültek ki; egy volt rendőr és egy volt katona felelős az oknyomozó újságíró és barátnője haláláért. Azonban a valószínűsíthető megbízó, Marián Kočner, tipikus alakja a '90-es éveknek, aki ekkor rakta le milliárdjai alapjait.

Barak kiemeli, hogy annak ellenére, hogy a szlovák bűnözői körökön belül korszakváltás történt, az örökség máig érezhető. "Két releváns kifejezés van ma is használatban Szlovákiában, amelyek az elmúlt évtizedekben alakultak ki. Az egyiket úgy lehetne lefordítani, hogy «ellopott állam»: ez különböző politikai szereplőkre utal, akik saját céljaikra használták a bűnüldöző szerveket, a bíróságot, vagy esetleg a titkosszolgálatokat. A másik a «mi emberünk», amely hosszú ideig a törvény elől érinthetetlen hatalmi személyeket jelölte. Ebből a szempontból az Igor Matovič kormányzása különösen viharos volt, sok magas rangú tisztviselő, beleértve a volt titkosszolgálati ügynököket és a rendőrség, valamint az ügyészség vezetőit vád alá helyezték, bíróság elé állították, vagy akár börtönbe is kerültek. Így a bíróság legalább részben bizonyította, hogy a rendőrség bűnözői szervezetként működött."

A '90-es évek másik öröksége az, hogy a szlovák titkosszolgálat egy része valójában gazdasági vállalkozásként funkcionál, az üzleti célokra használt hírszerzés révén.

Az újságíró két elkeserítő szempontot emel ki Fico merényletkísérletével kapcsolatban. "A szlovák közvélemény most úgy látja, hogy Fico biztonsága szerdán katasztrofálisan elégtelen volt. Valóban védelmezhetetlen, hogy egy 71 éves nyugdíjas ötször is tüzet nyithatott a miniszterelnökre közvetlen közelről. Az egyik kritika, amely felmerülhet, hogy nem sokkal az esemény előtt egy civil személy lett a szlovák közszereplők biztonságáért felelős biztonsági szolgálatok vezetője. Azonban bárki, aki a legcsekélyebb kritikát is megfogalmazza, azzal vádolják majd, hogy Fico halálát akarja. A kormányzó pártok ezt az érvet használják majd minden kritika elutasítására. Ez szörnyű, mert senki sem akarja a miniszterelnök halálát, hiszen ami szerdán történt, az a demokrácia elleni merényletkísérlet volt, akárcsak a Kuciak-gyilkosságok". Az oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolása végül Fico miniszterelnöki bukásához vezetett az előző ciklusban.

"Jelenleg szándékos dezinformáció árad a legmagasabb szintekről a tettesről, ami rendkívül szomorú" mondja Barak. A dezinformációs kampány célja, hogy a tettest, Juraj Cintulát baloldalinak állítsák be, és az esetet az független sajtóra kenjék. "Ezt politikai tőkévé akarják formálni Szlovákiában, és még Magyarországon is. A tettesről nagyon keveset tudunk. Az tény, hogy a csehszlovák titkosszolgálat megfigyelte, és azt is tudjuk, hogy részt vett több kormányellenes tüntetésen nemrégiben. Azonban korábban nyíltan hangoztatott rasszista nézetei és egy pro-orosz neonáci csoport rendezvényén való megjelenése ideológiai zűrzavart sugall. Mindenesetre aggodalomra ad okot az a rövid videó is, amelyben egy kihallgató nagyon sugalmazó kérdéseket tesz fel a tettesnek a letartóztatása után. Nem világos, ki csinálta ezt és miért."

Barak úgy véli, hogy a nagyobb kép megértéséhez elengedhetetlen, hogy Robert Fico megszólaljon. "Talán akkor megtudjuk, mi történt, vagy legalább közelebb kerülünk az igazsághoz."

A Szlovákiában tapasztalható általános állapotokkal, a legutóbbi merényletkísérletekkel, a Kuciak-perrel és a legmagasabb szintekig érő korrupciós ügyekkel és nyomozásokkal kapcsolatban Barak azt mondja:

Élni Szlovákiában egy kicsit olyan, mint egy kémfilm részese lenni. Fico elleni merényletkísérlete, az összes körülötte lévő bizonytalansággal és kérdéssel, csak fokozta ezt az érzést.

Újabb részletek derültek ki a Robert Fico elleni merénylet hátteréről. A rendőrség nyilvánosságra hozta a 71 éves Juraj Cintula vallomását, aki múlt szerdán ötször lőtt rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A támadó az Európai Unió „Júdásának" nevezte a szlovák kormányt, amiért nem adott katonai támogatást Ukrajnának. Többek között Robert Fico orosz és magyar barátságát sem nézte jó szemmel.

Cintula azt állította, hogy nem akarta megölni a szlovák kormányfőt, felkészült a támadásra, és bocsánatot kér Robert Ficótól. A merénylő akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

A gyanúsított azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A Politico szerint a merénylő azt is elmondta a nyomozóknak, hogy senki nem tudott arról, hogy támadásra készül Robert Fico ellen.

Vallomása szerint nem nézte jó szemmel, hogy Robert Fico oroszbarát politikát folytat, és nem ad katonai segítséget Ukrajnának. A merénylő az Európai Unió „Júdásának" nevezte a szlovák kormányt.

Robert Fico sebesülése miatt két műtéten esett át a besztercebányai Roosevelt kórházban. A kórház vasárnap arról tájékoztatott, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen. A csütörtökön kiadott kórházi közlemény szerint állapota továbbra is súlyos, de stabil.