Katonai gyakorlatokra kapnak behívót a szerb tartalékosok

Az elmúlt hetekben Szerbiában tömegesen postázták a katonai behívókat egy- vagy néhány napos katonai gyakorlatra, ami miatt az érintetteknek hiányozniuk kell a munkából vagy az egyetemről. Többen megtagadták a szolgálatot, annak ellenére, hogy pénzbüntetés vagy akár elzárás is fenyegeti őket.

A szerb tartalékosok számára hideg zuhanyként érkeznek a behívók, különösen, mivel az országban már hónapok óta folyamatosan szó van a harci készültségről. A szerb hadsereg vezérkara az év elején kezdeményezte a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, amely négy hónapos kötelező szolgálatot irányoz elő, és amelyet az államfő, Aleksandar Vučić is támogat.

A védelmi miniszter korábban kijelentette, hogy az indítvány az állam érdekeit szolgálja, és nem folyik háborús készülődés Szerbiában. Az akkori védelmi miniszter, Miloš Vučević jelenleg Szerbia kormányfője.

A tartalékos szolgálat időtartama rövidebb, de a behívottak nem fogadták lelkesedéssel. Egy 31 éves férfi, aki több éve él Belgrádban, a Nova portálnak elmondta, hogy nem tervezi eleget tenni a behívónak, mivel dolgozik, családos, és a katonai képzés hetekre kiszakítaná megszokott életéből.

A szerb hadsereg hivatásos állománya a Gránit fedőnevű hadgyakorlaton mutatta be képességeit, de a tartalékosoknak is át kell esniük a képzésen, amely törvényi kötelezettség. Az igazolatlan távolmaradás pénzbüntetéssel vagy akár 60 napig terjedő elzárással sújtható.

A tartalékos képzés csak bizonyos esetekben szakítható meg vagy halasztható el, például betegség, másik családtag katonai szolgálata, vizsgák, nemzetközi eseményeken való részvétel vagy nehéz anyagi helyzet miatt.

A védelmi minisztérium honlapján közzétett információk szerint május és június folyamán körülbelül félszáz 1-14 napos katonai gyakorlatot rendeznek Szerbiában. A tartalékosokat díjazás illeti meg, ha van jövedelmük, vagy a kormány által előírt pénzbeli ellentételezésre jogosultak, ha nincs jövedelmük.