Oroszoknak gyűjthetett információkat egy román állampolgár az ukrán határnál

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy román állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy 2022-ben oroszoknak gyűjtött kémkedési információkat Romániában. Piscan Alexandru Dorin állítólag fényképeket és információkat adott át a bukaresti orosz nagykövetségnek a Tulceához közeli román és NATO-s katonai létesítményekről, valamint az Ukrajna felé tartó katonai konvojokról.

A román hatóságok hazaárulás gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba a férfit, akit tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek. A vádakat a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ismertette, amely szerint a gyanúsított 2022-től kezdve figyelte meg a romániai katonai létesítményeket, és továbbította az információkat a bukaresti orosz nagykövetségre.

A férfi lakásán végzett házkutatás során több bizonyítékot is lefoglaltak, amelyek alátámaszthatják a kémkedéssel kapcsolatos vádakat. Ezen felül a román külügyminisztérium péntek délutáni közleménye szerint kiutasították az orosz nagykövetség egyik diplomatáját, mivel olyan tevékenységet folytatott, amely nem felel meg a diplomáciai előírásoknak.