Reuters: Vlagyimir Putyin kész tűzszüneti tárgyalásokra Ukrajnával, de erős feltételekhez köti

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, tárgyalásos tűzszüneti megállapodásra készül Ukrajnával, de csak abban az esetben, ha Kijev és a Nyugat elismeri a jelenlegi harcvonalakat – számolt be a Reuters magasrangú orosz forrásokra hivatkozva.

A Reuters információi szerint Putyin elnök hajlandó lenne befagyasztani az ukrajnai konfliktust és tárgyalóasztalhoz ülni, ha Ukrajna elismeri a jelenlegi harctéri határokat és lemond az orosz által ellenőrzött területekről. A lap négy orosz forrásból értesült arról, hogy amennyiben Ukrajna és a Nyugat nem reagál, az orosz államfő kész folytatni a harcokat.

A források, akik közeli kapcsolatban állnak Putyinnal, arról számoltak be, hogy az orosz elnök csalódottságát fejezte ki tanácsadói felé, amiért Zelenszkij ukrán elnök nem hívta meg Oroszországot a nyugati támogatottságú békecsúcsra, és kizárta a tárgyalások lehetőségét a nyugati nyomásra. Egy magas rangú orosz forrás, aki korábban együtt dolgozott Putyinnal és jól ismeri a Kremlben folyó beszélgetéseket, a Reutersnek úgy nyilatkozott: "Putyin képes addig harcolni, ameddig csak kell, de kész tűzszünetet kötni Ukrajnával, hogy befagyassza a háborút, ha Ukrajna lemond a megszállt területekről".

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, a Reuters megkeresésére válaszolva kijelentette, hogy Putyin elnök többször is világossá tette, Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, és nem akar örökké tartó háborút. Ukrajna részéről még nem érkezett válasz a Reuters értesüléseire, azonban az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij 2022. októberében aláírt egy rendeletet, amely tiltja, hogy Ukrajna valaha is leüljön tárgyalni Vlagyimir Putyinnal.

Nyugati elemzők azonban kétségbe vonják Putyin őszinteségét, és úgy vélik, hogy bármilyen tűzszünetet csak arra használnának fel, hogy erőt gyűjtsenek egy új offenzívához. Andrej Belousov közgazdász kinevezése az ország védelmi miniszterévé egyes politikai elemzők szerint azt jelzi, hogy az orosz gazdaságot állandó háborús alapokra helyezték, egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében.

A Reuters forrásai szerint a márciusban újraválasztott Putyin arra használná ki inkább Oroszország mostani lendületét, hogy a háborút maga mögött hagyja, és a Kreml felsőbb köreiben folyt beszélgetések alapján a források azt állítják, hogy Putyin szerint elégségesek a háborúban eddig elért eredmények ahhoz, hogy az orosz népnek azt győzelemként adják el.

Ukrajna a jövő hónapban készül tárgyalásokra Svájcban, amelynek célja a nemzetközi vélemények egységesítése a háború befejezésének módjáról. A tárgyalásokat Zelenszkij kezdeményezte, aki szerint Putyinnak nem kellene részt vennie, így Svájc nem is hívta a tárgyalóasztalhoz Oroszországot.

Putyin a minszki találkozón kijelentette, hogy Moszkva nyitott a béketárgyalásokra, de hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseknek a harctéri realitásokon kell alapulniuk. Az orosz elnök szerint Zelenszkij legitimitása megszűnt, mivel ötéves elnöki mandátuma május 20-án lejárt, és a hadiállapot miatt nem lehet kiírni új elnökválasztást. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Putyin kétségbeesetten próbálja kisiklatni a június 15-16-i svájci békecsúcsot, és fél annak sikerétől. Kuleba úgy véli, hogy Putyin nem akarja befejezni a háborút, és csak a „globális többség” egységes hangja kényszerítheti rá. Az orosz elnök megjegyzései kétféleképpen értelmezhetők: vagy valóban nyitott a béketárgyalásokra, vagy információs műveletet folytat, hogy jobb színben tűnjön föl a nemzetközi közösség előtt.

Az Indexnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Kis-Benedek József szerint Putyin esetleges ajánlata csak tűzszüneti feltételként fogadható el, és csak ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások arról, hogy hol lesznek a végleges határok. A szakértő szerint nem elfogadható, hogy Oroszország a rablóháború után megtarthassa az elfoglalt területeket, és ezt a nemzetközi közösség sem fogadhatja el. Kis-Benedek József hozzátette, hogy ha a tűzszüneti megállapodás érdemi tárgyalások kezdetét jelenti a két ország viszonyának rendezéséről és a végleges határokról, akkor az elfogadható javaslat lehet.

A hadviselő felek legutóbb a háború első hónapjaiban, 2022-ben folytattak érdemi tárgyalásokat fegyvernyugvásról, és tavaly év végén is voltak óvatosabb tapogatózások a felek közt. Emmanuel Macron francia elnök a napokban azt mondta, hogy a párizsi olimpia idején lehetne tárgyalni egy fegyverszünetről, de szerinte az orosz elnök egyáltalán nem hajlandó erre. Macron szerint világos, hogy Putyin az, aki úgy döntött, hogy elindítja ezt a háborút, és nem áll készen a békére.