Drágulnak az ortopéd cipők is, nincs állami támogatás 

Amennyiben a kormány nem avatkozik be, az ortopéd cipők ára hamarosan magasabb lehet Magyarországon, mint Németországban, figyelmeztet az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége szerint, ha a kormány nem lép közbe, a mozgáskorlátozott betegek számára nélkülözhetetlen ortopéd cipők ára hamarosan meghaladhatja a németországi árakat. A szövetség közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy bár üdvözlik az egészségügyért felelős államtitkárság szándékát az ortopéd cipők hatósági árának emelésére, a támogatás mértékének növelése nélkül a betegek által fizetendő térítési díj jelentősen nőhet.

A közlemény szerint Németországban a betegek maximum 29 ezer forintnak megfelelő összeget, azaz 76 eurót fizetnek egy pár ortopéd cipőért, míg Magyarországon ez az összeg 30 ezer forint fölé emelkedhet. Ez a helyzet különösen az idős, mozgáskorlátozott betegeket érintheti hátrányosan, akik így anyagi okokból kiszorulhatnak az ellátásból.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége felhívja a figyelmet arra is, hogy az áremelés nemcsak a betegek számára jelenthet hátrányt, hanem azok számára is, akiket az intézkedéssel segíteni kívánnak. Ha kevesebb beteg engedheti meg magának az ortopéd cipőt, az nem javítja a gyártók gazdasági helyzetét.

A szövetség ezért arra kéri a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt és a Belügyminisztériumot, hogy az áremelési kérelmet teljes egészében fogadják el, vagyis az állami támogatás mértékét is emeljék, vagy maximalizálják a betegtérítési díjat a jelenlegi szinten, hogy elkerüljék az áremelés káros következményeit.