Oroszország eltávolította az észt-orosz határt jelző bójákat

Az Európai Unió elítélte Oroszországot, amiért eltávolították az Észtországgal közös határt jelző bójákat a Narva folyóról, amelyek a hajózási útvonalakat jelölték – közölte a BBC.

Az észt tisztviselők szerint a 50 bójából összesen 24-et távolítottak el csütörtökön a kora reggeli órákban. Oroszország korábban kifogásolta az úszó határjelzések elhelyezését, és azt is vitatta, hogy a vízi határokra kihelyezett 250 bója jogosan lenne a helyén.

Az EU külügyi vezetője, Josep Borrell szerint az ilyen akciók elfogadhatatlanok, és az incidens Oroszország határokon tanúsított provokatív viselkedésmintájába illeszkedik. Kaja Kallas észt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet Oroszországgal, és úgy véli, hogy a bóják eltávolítása egy szélesebb körű moszkvai akció része, amely a határok körüli zavarkeltéssel próbál félelmet szítani.

Az észt külügyminisztérium beidézte Oroszország ügyvivőjét, és közölte, hogy a lépést provokatív határincidensként kezeli, emellett követelték a bóják azonnali visszaszolgáltatását. A határ körüli feszültségek az orosz-ukrán háború kezdete óta nőttek, és a mostani eset előzménye az is, hogy az orosz védelmi minisztérium a héten rövid időre nyilvánosságra hozott egy javaslatot a balti-tengeri tengeri határ felülvizsgálatára, amely aggodalmat keltett a NATO-tagok, köztük Észtország körében. A javaslatot törölték, miután aggodalmat keltett, és Moszkva egyelőre nem nyilatkozott.