Orbán Balázs: csak a kormánypártoknak van ereje szembe fordulni a háborúpárti nyomással

Ma Magyarországon csak a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjeinek van elég ereje szembe fordulni a háborúpárti nyomással – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatján Egerben.

Az MTI szerint Orbán Balázs azt mondta, a baloldali formációk a külföldi megrendelői oldal függvényében döntenek a háború kérdésében, és a finanszírozók elvárása minden esetben az, hogy a kormányt gyengíteni kell és az országot a háborúpárti bevonódás irányába kell tolni.

A politikai igazgató szerint a mostani kampányidőszakban érzékelhető, hogy Magyarország az egyetlen, amely határozottan és hangosan a béke oldalán áll. Ezért a háborúpárti erők mindent megtesznek a kormány destabilizálására, és a közelgő választások arról is szólnak, hogy a békepárti kabinet milyen mozgástere és támogatottsága lesz a következő országgyűlési választásokig.

Orbán Balázs Egert a magyar szuverenitás egyik fontos és szimbolikus helyének nevezte, és kiemelte, hogy a június 9-i önkormányzati választás a helyi közélet szempontjából, míg az európai parlamenti voksolás az európai politikára és Magyarország lehetőségeire lesz meghatározó hatással.

Az orosz-ukrán háború miatt a két dolog össze is kapcsolódik, emlékeztetve arra, hogy Magyarország álláspontja a kezdetektől világos: a két szláv nép közti konfliktusnak nincs megoldása a csatamezőn, ezért a diplomáciai rendezéshez kellene visszatérni. Az erre irányuló magyar javaslatokat és kezdeményezéseket eddig Brüsszelben lesöpörték az asztalról.

Orbán Balázs szerint az elmúlt hónapokban felgyorsult a háborús készülődés, melynek célja a NATO-tagországok és Oroszország közötti direkt katonai konfrontáció előkészítése, ami a kormány megítélése szerint Magyarország érdekeivel ellentétes és veszélyezteti az ország békéjét, biztonságát. Eger lakóit arra bátorította, hogy támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit és ne hagyják, hogy külföldről mondják meg nekik, mit kell gondolniuk a háború és béke kérdésében.

Fontosnak tartja, hogy az emberek kitartanak az álláspontjuk mellett, miszerint a konfliktus nem a magyarok háborúja, nem akarják a gyermekeiket, unokáikat kitenni ennek, és nem akarnak részt venni a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontációban.

A sajtótájékoztató végén Orbán Balázs bejelentette, hogy a tehetséges diákoknak ingyenes készség- és képességfejlesztő programokat kínáló Mathias Corvinus Collegium képzései idén ősztől Egerben is elérhetővé válnak általános és középiskolás fiatalok számára.

: article-1