Veszélyben Biden szavazólapra kerülése? Rendkívüli ülést tartanak Ohio államban

Mike DeWine, Ohio republikánus kormányzója bejelentette, hogy rendkívüli ülést hív össze a következő héten az állami törvényhozásban, céljuk, hogy biztosítsák Joe Biden amerikai elnök szereplését az állami szavazócédulákon 2024 novemberében.

Az ohiói politikai küzdelmek középpontjába került Joe Biden demokrata elnök, akinek újraválasztási esélyei kerülhetnek veszélybe a chicagói demokrata nagygyűlés időzítése miatt, amely az ohiói bejelentési határidő utánra, augusztus 19-22. közé esik.

Az állami törvényhozásnak korábban már kétszer, 2012-ben és 2020-ban is módosítania kellett a szabályokat, hogy a jelöltek megfelelően szerepelhessenek a szavazócédulákon, miután a bejelentési határidőt 60 napról 90 napra csökkentették.

A külföldi kampányfinanszírozási viták miatt azonban idén nem sikerült időben megállapodniuk a törvényhozóknak, így a május 9-i határidő lejártával még nem született döntés.

Mark DeWine kormányzó a Politico szerint rendkívüli törvényhozási ülést hívott össze a probléma megoldása érdekében, hangsúlyozva, hogy Ohio időben szeretné biztosítani Biden elnök szavazólapra kerülését.

Az ohióihoz hasonló helyzetben lévő Alabama már módosította választási törvényeit, hogy az elnök ne maradjon le az őszi szavazólapokról.