Németország nem ismeri el a palesztin államot

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot, ezt Olaf Scholz német kancellár jelentette ki egy sajtótájékoztatón.

Olaf Scholz német kancellár pénteken, Luís Montenegro portugál hivatali partnerével tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Németország nem lát okot arra, hogy önálló államként ismerje el a Palesztin Hatóságot. Scholz szerint az állam területének kérdése sem tisztázott, és az ügy még nem ért el odáig, hogy elismerjék.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldása Izrael és a palesztinok közötti tárgyalásokon keresztül lehetséges, amely egy kétállami megoldáshoz vezethetne. Ebben az esetben a Palesztin Hatóság átvenné az ellenőrzést Ciszjordánia és a Gázai övezet felett. Scholz szerint azonban még messze vagyunk ettől a megoldástól, és jelen körülmények között egy tartós tűzszünetre, valamint a felek kétállami megoldás iránti elkötelezettségére van szükség.

Spanyolország, Írország és Norvégia a hét folyamán bejelentették, hogy május végéig hivatalosan is elismerik a palesztin államot, ami az izraeli kormány heves bírálatát váltotta ki. Montenegro szerint Portugália egyelőre nem fogja elismerni a palesztin államot, annak ellenére, hogy az ENSZ Közgyűlésében támogatták azt a határozatot, amely új jogokat biztosít a palesztinoknak a világszervezetben.

Scholz kiemelte, hogy az arab országok az utóbbi hetekben keményen dolgoznak a közel-keleti régió biztonságának szavatolásán, ami reményt keltő lehet egy kétállami megoldás szempontjából. Ugyanakkor a német kancellár szerint az államiság szimbolikus elismerése nem segíti elő a helyzet megoldását.

A német kancellár bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, Karim Khant, amiért elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetője ellen háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt. Scholz szerint a kérvények egyidejű előterjesztése burkoltan egyenlőségjelet tesz az izraeli kormány és a Hamász közé, amit ő és a német kormány határozottan elutasít.