Nem találtak lövésnyomokat az iráni elnök helikopterének roncsain

Az iráni hadsereg előzetes vizsgálata szerint nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter roncsain. A helikopter Irán északnyugati részén zuhant le, és a fedélzeten lévők közül mindenki életét vesztette.

A helikopter az előre kijelölt útvonalon haladt, és a pilóta mintegy másfél perccel a szerencsétlenség előtt vette fel a kapcsolatot az elnöki helikopter-konvoj másik két tagjával. A zuhanás után a helikopter azonnal kigyulladt. Az erős köd és az alacsony hőmérséklet nehezítette a mentést, így a vasárnap délután szerencsétlenül járt helikopter roncsait végül hétfőn hajnalban találták meg.

A hadsereg vizsgálata során a legénység és a légiirányítás közötti beszélgetésben sem találtak semmi gyanúsat. A vizsgálat tovább folytatódik, és a hadsereg bejelentette, hogy a későbbiekben újabb részleteket tesznek közzé.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A visszaúton az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le a helikopter, amely őt és többek között a külügyminisztert, Hoszein Amirabdollahiánt, valamint a tartomány kormányzóját is szállította. Raiszi kedden temették el Meshedben, ahol emberek százezrei özönlötték el az utcákat, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. Az IRNA állami hírügynökség jelentése alapján mintegy hárommillióan vettek részt a temetésen.

A baleset után hivatalosan is bejelentették Iránban a tizennegyedik elnökválasztás időpontját. Az új vezetőről június 28-án dönthetnek az iráni állampolgárok.