Szigetvári Viktor otthonában tartott házkutatást a NAV

Csütörtök hajnalban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságának hat fegyveres adónyomozója házkutatást végzett Szigetvári Viktor, az Estratos Digital (korábban Datadat) ügyvezetőjének újbudai otthonában. Szigetvári a házkutatást "erőszakosnak" és "udvariatlannak" írta le, és elmondta, hogy a családja nehezen viselte az eseményeket.

A nyomozás tárgya egy "általános alakzatú költségvetési csalás" volt, amely Szigetvári szerint indokolatlan, mivel a nyomozók nem konkretizálták a gyanújukat. Szigetvári beszámolója szerint a nyomozók nem nevesítették, hogy milyen típusú költségvetési csalást feltételeznek, ami szerinte arra utal, hogy "fogalmuk sincs, mit akarnak kihozni". Az ügyvezető és cége, az Estratos Digital, régóta a kormányzati propaganda célkeresztjében van, korábban választási csalással vádolták őket, de a cég több pert is nyert az érintett lapokkal szemben.

A mostani házkutatás azonban nem az Estratos Digital, hanem Szigetvári és Ficsor Ádám egy másik, Észtországban bejegyzett cégének, a Seven Chieftains and Partner OÜ-nek az iratait célozta, amelyet a Magyar Nemzet egy kampányfinanszírozási ügy kapcsán említett. Szigetvári szerint a házkutatás során nem találtak semmit jelentőset, csupán egy számla fényképét az egyik telefonján, és egy lemerült tabletet vittek el, amit nem tudtak bekapcsolni a helyszínen.

Szigetvári a fellépést indokolatlannak tartja, és politikai megfélemlítésnek minősíti, mivel szerinte a hatalom nyomás alatt akarja tartani azokat a gazdasági szereplőket, akik nem a Fidesznek dolgoznak. Az adóhatóság közleményében visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint politikai befolyásoltságuk lenne.

A Datadat (Estratos Digital) ügyében korábban a titkosszolgálat is érdeklődött, és egy jelentésükben az ellenzéki előválasztás eredményeinek manipulálásával vádolták őket, bár ezt nem támasztották alá konkrét bizonyítékokkal. A Datadat egy digitális cégcsoport, amely adatbázisokat épít, de nem rendelkezik a magyar választópolgárok adataival. Az egykori Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, és szerződést kötött a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével.

A házkutatás apropóját a Magyar Nemzet egy nemrég megjelent cikke adta, amely azt sejteti, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát külföldről finanszírozták. A lap ezt azzal vélte bizonyítani, hogy Perjés Gábor párbeszédes politikus, Tordai Csaba városházi jogi tanácsadó élettársának cége ez időben egy tanulmány fejében jelentős összeget számlázott egy külföldi cégnek. Az érintett külföldi cég volt Szigetváriék észtországi vállalkozása, ám Szigetvári szerint annyi történt, hogy szabályszerűen rendeltek egy tanulmányt, amivel elégedettek is voltak, és kifizették.