A srebrenicai ENSZ-határozat és a magyar kormány álláspontja

A magyar kormány nem támogatta a srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapját meghatározó ENSZ-határozatot, mivel úgy vélik, hogy ez fokozhatja a Nyugat-Balkánon meglévő feszültségeket, ami veszélyes lehet a régióra és Magyarországra is – jelentette ki Szijjártó Péter Nyíregyházán.

Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter szerint a srebrenicai események tragikusak és elítélendők, de a határozat elfogadása a jelenlegi időszakban nem járul hozzá a térség békéjéhez és nyugalmához. A miniszter úgy véli, hogy a határozat újraélesztheti a régi ellentéteket, és a világban jelenleg is tapasztalható békétlenség mellett további feszültségeket szülhet a Nyugat-Balkánon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány azt kérte az ENSZ-től, hogy ne tárgyalja meg ezt a kérdést a jelenlegi helyzetben, és ezért szavaztak a határozat ellen.

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a srebrenicai népirtás emléknapjára vonatkozó határozattervezetet, amelyet Németország, Ruanda és Bosznia-Hercegovina nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok támogatásával. A javaslatot 84 ország támogatta, 19 ellenezte, 68 tartózkodott, és 22 állam nem vett részt a szavazáson. Magyarország a nemmel szavazók között volt.

A határozat célja, hogy emléknapot állítson a 1995-ös srebrenicai mészárlás több mint 8000 áldozatának, amelyet boszniai szerbek hajtottak végre bosnyákok ellen, az ENSZ erők szeme láttára. Egy hasonló javaslatot 2015-ben már tárgyalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de azt Moszkva megvétózta. A Közgyűlésben azonban senkinek sincs vétójoga.

Szijjártó Péter a srebrenicai mészárlás évfordulójának emléknappá nyilvánítását azzal indokolta, hogy a szerbek és a muzulmán bosnyákok szerint csak a konfliktust élezné az emléknap, ugyanakkor az ENSZ relatív többséggel, de elfogadta a határozatot.

A külügyminiszter Nyíregyházán tartózkodása során beszélt az orosz titkosszolgálathoz köthető hacker támadásról is, amely során külföldi fedésben lévő magyar hírszerző ügynökökről is információkhoz férhettek hozzá. Szijjártó Péter szerint nincs tudomása arról, hogy bárki veszélyben lenne, és a magyar állam minden egyes hatósága és intézménye elvégzi a munkáját, mindent elkövetnek az ország biztonságának megőrzése érdekében.

A miniszter a történtek súlyáról osztotta Gulyás Gergely miniszter véleményét, aki szerint a nemzeti érdekek nem sérültek súlyosan. Szijjártó Péter azonban nem adott részletes tájékoztatást a nemzetbiztonságot érintő kérdésekben, mondván, hogy ezekről teljes körűen nem fog beszélni, de nyugodtak lehetnek, semmi olyan dolog nem történt, ami a magyar emberek biztonságát veszélyeztetné.

A Telex stábja is próbálkozott ma Szijjártónál, ők Kalocsán szerettek volna kérdezni a minisztertől, de ehelyett a rendőrség találta meg őket, ellenőrizték a kamerájuk gyártási számát, hátha épp körözik, majd igazoltatták őket. Szijjártónak így végül csak odakiabálni sikerült egy kérdést, választ azonban nem kaptak.