Egyetértésben Ausztriával a védelem és migráció kérdésében

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és az osztrák védelmi miniszter, Klaudia Tanner megbeszélést folytatott, mely során kiemelték az egyre erősebb illegális migrációs nyomás kérdését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, a Facebook-oldalán közzétett videóban beszámolt az alsó-ausztriai Grafeneggben történt találkozójáról Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszterrel. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország és Ausztria nem csak a közös határokat, hanem a fontos kérdésekben való egyformán gondolkodást is megosztja.

A közelgő Európai Unió soros elnökségére való felkészülés kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy Magyarország hat hét múlva veszi át ezt a pozíciót. A védelmi kérdésekben való együttműködés fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít Európa védelmére, az önálló védelmi képességek fejlesztésére és a védelemipar erősítésére. Ebben a folyamatban Magyarország élen jár, hiszen a haderő megújítására és egy erős, független védelemipar kiépítésére törekszik, melyben Ausztriával is együttműködik.

A megbeszélés során szó esett az illegális migráció okozta növekvő nyomásról is, amely jelenleg Ausztriában kiemelt problémákat vet fel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a két ország közötti együttműködés elengedhetetlen a határok védelme és a veszélyek távol tartása érdekében.